Principalii dușmani ai Jocurilor Olimpice de Iarnă, cât și ai sporturilor din acest anotimp sunt schimbările climatice. Competiția programată să înceapă la Beijing în luna februarie a acestui an ar putea folosi până la 100% apă tratată chimic pentru a produce zăpadă.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Jocurile de Iarnă de la Beijing, care vor debuta pe 4 februarie, vor fi primele care vor folosi aproape 100% zăpadă artificială, prin utilizarea a peste 100 de generatoare de zăpadă şi 300 de tunuri de zăpadă pentru a acoperi pârtiile de schi.

"Acest lucru nu este doar consumator de energie şi apă, folosind în mod frecvent substanţe chimice pentru a încetini topirea, dar oferă şi o suprafaţă despre care mulţi concurenţi spun că este imprevizibilă şi potenţial periculoasă", se precizează în raportul realizat de cercetători din cadrul Sport Ecology Group al Universităţii Loughborough (Anglia) şi grupul de mediu Protect Our Winters.

Aflate în medii naturale aride, cele două oraşe care vor găzdui întrecerile JO 2022, Beijing şi Zhangjiakou, ar putea folosi aproximativ 49 de milioane de galoane de apă tratată chimic şi îngheţată cu ajutorul maşinilor de zăpadă, conform cercetătorilor.

Deşi China a susţinut în mod repetat că foloseşte numai precipitaţii naturale şi apă reciclată pentru zăpadă, au existat îngrijorări legate de faptul că rata mare de utilizare a apei ar putea pune presiune suplimentară asupra resurselor deja limitate ale regiunii.

Zăpada naturală devine din ce în ce mai puţin abundentă în unele regiuni, iar disponibilitatea apei pentru zăpadă scade ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de zăpadă.

"Riscul este clar: încălzirea provocată de om ameninţă viitorul pe termen lung al sporturilor de iarnă. De asemenea, reduce numărul locurilor potrivite din punct de vedere climatic să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă", precizează raportul.

Din cele 21 gazde ale Jocurilor Olimpice de iarnă, începând cu prima ediţie din 1924, de la Chamonix (Franţa), cercetătorii estimează că până în 2050 doar 10 vor avea o climă adecvată şi niveluri ale căderilor de zăpadă naturală pentru a găzdui un astfel de eveniment.

Chamonix este clasat în prezent cu "risc ridicat", alături de situri din Norvegia, Franţa şi Austria, în timp ce Vancouver, Soci şi Squaw Valley (SUA) sunt considerate "incerte", scrie Agerpres.