Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a convocat-o marţi pe ambasadoarea croată la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Croaţiei, Zoran Milanovic, pe tema tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, anunță agenția EFE, citată de Agerpres.

Presedintele croat Zoran Milanovic a amenintat cu retragerea trupelor croate din NATOFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

„Preşedintele croat şi-a demonstrat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii le-au oferit Croaţiei în lupta sa pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut”, a transmis MAE ucrainean într-un comunicat.

Milanovic a acuzat marţi SUA de criza din Ucraina şi a declarat că, în caz de escaladare, în calitatea sa de comandant al forţelor armate ale acestei ţări membre a NATO va retrage militarii croaţi aflaţi în zona de conflict.

„În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru”, a declarat Milanovic în faţa presei de la Zagreb.

Declarațiile controversate ale președintelui croat

Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe „ulii lui”. „Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale”, a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.

„Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a apreciat preşedintele Croaţiei, care a spus totodată că „locul Ucrainei nu este în NATO”.

Potrivit Kievului, declaraţiile lui Milanovic „transmit discursul propagandei ruse şi nu corespund poziţiei oficiale coerente a Croaţiei în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Kievul cere o dezmințire publică din partea lui Milanovic

În plus, cuvintele preşedintelui croat „afectează relaţiile bilaterale şi subminează unitatea Uniunii Europene şi a NATO în faţa actualelor ameninţări la adresa securităţii Europei”, potrivit MAE de la Kiev.

„Suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a caracterului (lui Milanovic) şi nu se extinde la poporul croat, de care ne leagă prietenia şi respectul reciproc”, se mai menţionează în comunicatul difuzat de diplomaţia ucraineană.

Kievul a cerut totodată preşedintelui croat „o dezminţire publică” a declaraţiei sale şi şi-a exprimat încrederea în sprijinul Zagrebului faţă de parcursul european şi euroatlantic al Kievului şi în continuarea „relaţiilor de prietenie” dintre cele două ţări.

Citește și: