​Există o singură contraindicație absolută la vaccinarea împotriva COVID-19 în general și la cea a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, a căror vaccinare a debutat astăzi în România. În rest, vorbim doar despre contraindicații temporare sau despre false contraindicații - în special în cazul pacienților care suferă de o boală cronică - a explicat miercuri dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, la interviurile HotNews LIVE.

Dr. Gindrovel Dumitra la HotNews LIVEFoto: Hotnews

La fel ca în cazul adulților cu boli cronice, și copiii din grupa de vârstă 5-11 ani sunt prioritari la vaccinarea împotriva COVID, care se recomandă în primul rând în cazul lor, au explicat miercuri la Interviurile HotNews LIVE medicul Gindrovel Dumitra și secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Contraindicații permanente, contraindicații temporare și false contraindicații la vaccinarea împotriva COVID-19, explicate de dr. Gindrovel Dumitra:

  • Noi împărțim aceste contraindicații în contraindicații absolute și contraindicații temporare.
  • Contraindicațiile absolute sunt mai puține decât cele permanente și aici avem de fapt una singură: este vorba despre un șoc anafilactic, o reacție alergică severă suferită de către persoana respectivă la administrarea anterioară a aceluiași vaccin sau la componente ale vaccinului, aici fiind recunoscut în special polietilengliconul, care face parte din vaccinul de tip ARN mesager, vaccinul care urmează să fie folosit acum la copii (singurul vaccin aprobat la această grupă de vârstă este cel produs de Pfizer - n.red.). Aceasta este singura contraindicație absolută.
  • Dar există foarte multe persoane care afirmă că au făcut un șoc anafilactic sau o reacție alergică la alune sau poate la un tratament cu un antibiotic sau în diverse alte situații, precum înțepăturile de insecte, diverse alergii de contact sau alergii alimentare. Acestea nu reprezintă contraindicație absolută, ci constituie precauție. Ce înseamnă acea precauție? Înseamnă că acea persoană poate să primească vaccinul, însă, în loc să stea 15 minute în sala de așteptare după administrarea vaccinului, va sta 30 de minute. Pentru ca în cazul în care există semne că ar apărea o reacție alergică severă, personalul din centrele de vaccinare este instruit pentru a interveni imediat și, bineînțeles, este dotat cu tot ceea ce este nevoie pentru ca această reacție alergică să poată să fie recuperată în întregime, iar persoana respectivă să poată să plece acasă fără niciun fel de probleme după acest eveniment.
  • Mai există câteva alte contraindicații false, spre exemplu persoanele care suferă de boli cronice. Aici am o întreagă discuție cu pacienții, care îmi spun: 'Domnul doctor, aș prefera să nu ma vaccinez. Nu vedeți câte boli am? Dacă vaccinul îmi face rău?' Ei bine, tocmai aceste persoane care au anumite comorbidități, anumite afecțiuni care le afectează confortul pe termen lung, ei bine, tocmai aceste persoane trebuie să se vaccineze. Subliniez din nou: vaccinu reprezintă o protecție și nu o amenințare. Amenințarea o constituie boala. Iar contextul epidemiologic în care ne aflăm în acest moment este cât se poate de intens, iar șansa să nu te îmbolnăvești este extrem de redusă pentru viitorul apropiat.

Citește și: