Rusia l-a plasat pe Oleg Navalnîi, fratele disidentului Alexei Navalnîi, pe lista persoanelor date în urmărire după ce acesta a fost somat să se prezinte la o audiere în instanță privind comutarea unei pedepse cu suspendare pe care a primit-o în una cu executare, relatează Reuters.

Oleg NavalniiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Oleg Navalnîi, despre care nu se știe în prezent unde se află, a fost ținut în arest la domiciliu între lunile ianuarie și aprilie ale anului trecut și a primit o condamnare cu suspendare de un an de zile pentru încălcarea restricțiilor sanitare anti-Covid.

Autoritățile ruse l-au pus sub acuzare după ce acesta a participat la un protest din Moscova împotriva arestării fratelui sau, Alexei, la întoarcerea acestuia din Germania.

Avocatul lui Oleg Navalnîi a declarat miercuri că Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia va cere comutarea condamnării sale cu suspendare în una cu executare pe 18 februarie.

Frații Navalnîi au fost condamnați în cadrul aceluiași proces

Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, a fost eliberat din închisoare în 2018 după ce a executat o sentință de 3 ani și jumătate pentru delapidare, o condamnare despre care criticii Kremlinului spun că a fost menită să pună presiune pe fratele său și intimideze disidența.

Alexei Navalnîi a fost condamnat cu suspendare în același caz, sentința fiind comutată într-una cu executare anul trecut după ce autoritățile ruse l-au acuzat de încălcarea termenilor eliberării pe cauțiune în perioada în care se afla în convalescență în Germania după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

Un activist anticorupție și critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin în cursul ultimului deceniu, Alexei Navalnîi a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic în august 2020.

Rețeaua sa politică a fost interzisă în Rusia anul trecut, fiind trecută pe lista organizațiilor teroriste sau extremiste.