Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea tuturor angajaților neesențiali și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu problema citate de CNN.Fox Newsscrie că Departamentul de Stat a și decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni. Cu toate acestea, un reprezentant al Departamentului de Stat a subliniat că „nu avem nimic de anunțat în acest moment” și nu a confirmat informația.

Ambasada SUA la KievFoto: Captura Wikipedia

„Efectuăm o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat citat de CNN.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuarea încă de săptămâna viitoare” a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev. Sursa a spus că președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că dacă Statele Unite ar face un pas atât de dramatic, ar fi o „reacție excesivă”.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu va comenta discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul de peste mări se bazează pe un singur criteriu: siguranța și securitatea americanilor.

De asemenea, într-un comentariu pentru AFP, o purtătoare de cuvânt nu a confirmat informațiile Fox News conform cărora Departamentul de Stat a ordonat familiilor diplomaților americani staționați la Kiev să înceapă evacuarea țării luni, oferind același răspuns oficial oferit și celor de la CNN: „Nu avem nimic de anunțat în acest moment”.

Statele Unite nu intenționează să organizeze o evacuare a cetățenilor americani din Ucraina, lăsându-le opțiunea de a părăsi această țară cu zboruri comerciale .

Guvernul SUA le-a recomandat deja cetățenilor americani să nu călătorească în Ucraina și „i-a avertizat că există rapoarte conform cărora Rusia plănuiește o operațiune militară majoră împotriva Ucrainei”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

”Dacă luăm decizia de a ne schimba poziția cu privire la prezența diplomaților americani și a familiilor acestora, americanii nu ar trebui să se bazeze pe evacuările organizate de guvern”, a adăugat ea. „În prezent există zboruri comerciale care pot permite plecări”.

Occidentalii acuză Rusia că a dislocat peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei pentru a pregăti o invazie a acestei foste republici sovietice. Casa Albă a avertizat că Rusia își poate lansa ofensiva „oricând”.

Rusia a negat că intenționează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanții de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianța NATO.

Citește și: