Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, a acuzat sâmbătă Germania că îl „încurajează” pe Vladimir Putin, după refuzul Berlinului de a livra arme Kievului, care se teme de o invazie rusă, relatează AFP.

Dmytro KulebaFoto: MAE ucrainean

Rusia și-a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina, provocându-le occidentatilor teama de o posibilă invazie.

În acest context, Statele Unite, Regatul Unit și statele baltice au anunțat transportul de arme către Ucraina, în special de rachete antiaeriene și antitanc.

La rândul său, Germania a declarat sâmbătă că va livra un „spital de campanie” Ucrainei în februarie, respingând în același timp ideea de a trimite arme în această fostă republică sovietică.

„Astăzi, unitatea Occidentului în ceea ce privește Rusia este mai importantă ca niciodată”, a reacționat pe Twitter Kuleba.

„Partenerii germani trebuie să înceteze să submineze unitatea cu astfel de cuvinte și acțiuni și să-l încurajeze pe Vladimir Putin să lanseze un nou atac împotriva Ucrainei”, a insistat el.

Ucraina este „recunoscătoare” Germaniei pentru sprijinul acordat deja, dar „declarațiile sale actuale sunt dezamăgitoare”, a adăugat Kuleba.

Germania a furnizat deja ventilatoare Ucrainei și soldații ucraineni grav răniți sunt tratați în spitale germane, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, într-un interviu publicat sâmbătă în versiunea de duminică a ziarului Die Welt.

Dar „livrările de arme nu ar contribui în prezent” la dezamorsarea crizei, a subliniat ea.

Deși neagă orice plan de atac, Rusia insistă că o detensionare necesită garanții scrise pentru securitatea sa, în special cu privire la neaderarea Ucrainei la NATO.