Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost de acord cu o întâlnire la Moscova cu omologul său britanic, Ben Wallace, pentru a discuta despre criza ruso-occidentală din jurul Ucrainei, care încă ameninţă să escaladeze, a declarat sâmbătă o sursă din cadrul Ministerului britanic al Apărării, relatează AFP.

Serghei ȘoiguFoto: en.kremlin.ru

„Secretarul Apărării este încântat că Rusia a acceptat invitația de a se întâlni cu omologul său”, a spus sursa.

Ultima întâlnire bilaterală dintre cele două țări a avut loc la Londra în 2013.

Pe parte britanică, „ministrul a indicat clar că va explora toate căile pentru a realiza stabilitatea și rezolvarea crizei ucrainene”, a adăugat aceeași sursă, precizând că a fost mereu „în comunicare cu guvernul rus” pentru detaliile practice.

Anunțul acestei întâlniri bilaterale vine după negocierile eșuate de la Geneva dintre șefii diplomației ruse și americane, Serghei Lavrov și Antony Blinken, dar care au mai detensionat un pic escaladarea verbală din ultimele săptămâni.

Cei doi miniștri au convenit să continue discuțiile „deschise” săptămâna viitoare, dându-i secretarului general al ONU, Antonio Guterres, speranța că o invazie sau o incursiune militară rusă în Ucraina „nu se va întâmpla”.

Rusia este acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldați la graniță în pregătirea unui atac.

Kremlinul neagă orice intenție de război, dar condiționează o detensionare prin garantarea unei limitări a extinderii NATO, în special la Ucrainei, și o retragere a trupelor străine din Alianța prezentă în Bulgaria și România.

NATO a catalogat cerințele Ucrainei ca fiind inacceptabile.