ONU a condamnat atacul aerian asupra unui centru de detenție din Yemen care s-a soldat cu uciderea a peste 70 de oameni, secretarul general Antonio Guterres cerând încetarea imediată a ostilităților și detensionarea situației, relatează BBC. Zeci de mii de civili, printre care 10.000 de copii, au fost uciși sau răniți ca urmare a conflictului izbucnit în 2015 în vreme ce alte milioane de oameni au fost nevoiți să se refugieze.

Lovituri aeriene in Sanaa, cel mai mare oras din YemenFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Centrul de detenție din Saada, cunoscut ca închisoare pentru rebelii Houthi, a fost lovit în cursul zilei de vineri.

Sâmbătă, coaliția condusă de Arabia Saudită a negat că ar fi responsabilă pentru atac. Arabia Saudită se află în fruntea unei coaliţii de state musulmane care susţine forţele guvernamentale yemenite împotriva rebelilor Houthi sprijiniţi de Iran, conflictul izbucnind în 2015. Zeci de mii de civili, printre care 10.000 de copii, au fost uciși sau răniți ca urmare a conflictului, în vreme ce alte milioane de oameni au fost nevoiți să se refugieze, populația luptându-se și cu foametea.

Informaţiile despre un atac al coaliţiei împotriva centrului de detenţie de la Saada (nord) sunt 'lipsite de fundament', a indicat un purtător de cuvânt, într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială saudită, relatează și AFP citată de Agerpres.

Coaliţia revendicase vineri un raid asupra oraşului Hodeida (vest). Coaliţia afirmă că a examinat 'extrem de serios' aceste informaţii, concluzionând că ele sunt 'fără fundament' şi 'fără nicio bază', potrivit purtătorului de cuvânt, generalul Turki Al-Malki, care îi acuză pe rebelii Houthi de 'dezinformare'.

Comunicatul arată totuşi că închisoarea de la Saada nu face parte din 'lista ţintelor interzise conform mecanismului agreat de Biroul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare în Yemen (OCHA)'.

Un bombardament a lovit vineri în plină noapte o închisoare din Saada, fief al rebelilor Houthi. Cel puţin 70 de persoane au murit şi 138 au fost rănite, potrivit organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), care a denunţat un atac 'oribil'.

Acest bilanţ se referă doar la victimele aduse la un spital din Saada, însă 'alte două spitale au primit numeroşi răniţi', precizează organizaţia, potrivit căreia 'căutările continuă printre dărâmături'. Deocamdată nu se cunoaşte nici cine erau deţinuţi, nici numărul lor. Opt ONG-uri, printre care Oxfam şi Save the Children, au afirmat, într-un comunicat comun, că printre morţi figurează migranţi.