Noul guvern al Cehiei este gata să ajute Ucraina pe fondul amenințării legate de o invazie din partea Rusiei şi poate furniza sau vinde Kievului armele și echipamentele militare necesare - a anunţat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, într-un interviu pentru "Hospodarske noviny", citează RBC.

Karoline EdtstadlerFoto: Comisia Europeana

Oficialul a precizat că există un consens în coaliția de guvernare de la Praga, care este formată din cinci partide. "Nu pot vorbi în numele altor miniștri, dar mă consult mult cu ministrul de externe, Jan Lipavský, iar opiniile noastre privind asistența pentru Ucraina coincid" - a explicat Černochová.

Totodată, ministrul ceh al apărării a menţionat că, în opinia sa, Kievul ar trebui să lucreze la o listă a armelor și echipamentelor de care are nevoie.

Totuși, a menționat Jana Černochová, aprovizionarea Kievului cu arme de la Praga va trebui coordonată cu țările din Grupul de la Visegrád (Polonia, Slovacia, Ungaria) sau cu Germania, Austria sau țările baltice. "Istoric, politic și în ceea ce priveşte alianţele, Cehia este de partea Ucrainei. Dacă Ucraina are nevoie, vom încerca să ajutăm" - a asigurat ministrul ceh al apărării, citează Rador.

RBC: Austria va sprijini Ucraina în cazul unui conflict cu Rusia

Ministrul federal pentru UE și Constituție al Austriei, Karoline Edtstadler, a declarat că, în cazul unui conflict cu Federația Rusă, Viena va fi de partea partenerilor din Uniunea Europeană, care fac parte din NATO, precum și de partea Ucrainei, potrivit RBC.

"Suntem de partea securității UE, a teritoriului european și, bineînțeles, suntem de partea unei țări precum Ucraina, care, la un moment dat, a transmis o cerere privind dorința de a adera la NATO, ceea ce, evident, a devenit o piatră de poticnire" - a afirmat ministrul.

Edtstadler a subliniat că decizia de aderare la Alianța Nord-Atlantică este o expresie a suveranității oricărei țări. "Suntem de partea securității. Aceasta înseamnă, desigur, să luptăm de aceeași parte cu partenerii noștri, care, de asemenea, sunt membri ai NATO" - a adăugat ministrul, citează Rador.