​Sunt partide decisive în Cupa Africii pe Națiuni la fotbal. Joi, 20 ianuarie, de la ora 18:00, se stabilește ierarhia finală în Grupa E. Pe „Japoma Stadium” din Douala, Coasta de Fildeș înfruntă o națională a Algeriei aflată cu apa la gât, în cea de-a treia etapă (ultima) din faza grupelor.

Minge de fotbalFoto: insidefoto srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Situație ireală în Grupa E a competiției din Camerun. Principala favorită a întrecerii, care este și campioana Africii, dar și campioana Arabiei, este cu un pas în afara turneului final continental.

Doar victoria în ultima etapă îi oferă Algeriei șanse de calificare în optimile de finală, în vreme ce Coasta de Fildeș se poate mulțumi cu o remiză.

Situația în clasament o are în vârf pe Coasta de Fildeș (4p), urmată de Guineea Ecuatorială (3p) și de Sierra Leone (2p). Algeria este ultima clasată, cu un singur punct, golaveraj 0-1.

Este singura din grupă care n-a marcat. Primele două merg automat mai departe, iar locul 3 intră la duelul penultimelor clasate.

În Cupa Africii pe Națiuni, runda a doua din faza grupelor s-a încheiat cu o serie de rezultate nebune.

Coasta de Fildeș a fost la câteva secunde de calificarea în „optimi”, dar a fost egalată în minutul 90+3 de Sierra Leone. Meciul s-a terminat 2-2. A fost un harakiri în toată regula din partea „elefanților”, care au ratat și un penalty.

Sierra Leone nu mai marcase de 26 de ani în Cupa Africii. A făcut-o în poarta unei selecționate care excelează în ofensivă, Coasta de Fildeș, beneficiara unor superatacanți: Haller (Ajax Amsterdam), Zaha (Crystal Palace) și Pepe (Arsenal Londra).

În schimb, tot duminică, Guineea Ecuatorială a dispus uluitor, cu 1-0, de Algeria, campioana en-titre a Cupei Africii, cu un gol marcat în minutul 70 de Obiang. Cu această înfrângere suferită în grupe, Algeria s-a oprit la 35 de meciuri fără înfrângere.

Fosta mare glorie cameruneză Roger Milla s-a declarat împotriva Africii de Nord, atacând frontal federațiile din Maghreb: Egipt, Algeria, Tunisia și Maroc.

Într-un interviu pentru postul francez TV5, Milla a afirmat: „Întotdeauna, țările din Maghreb sunt cele care fac mizerii. Îmi pare rău, dar ei sunt întotdeauna cei care produc haosul.

Dacă nu se consideră africani, lăsați-i să meargă să joace în Europa, Asia sau în altă parte, dar nu veniți să faceți mizerie în Africa!

Ei au jucat mereu în Africa, iar noi i-am acceptat, așa că nu văd de ce continuă să vorbească de rău Africa. Nu este normal”.

Furia legendarului Milla, eroul „leilor neîmblânziți” la Cupa Mondială din Italia 1990, a fost generată de îndelungata dezbatere, iscată mai ales în nordul Saharei, dacă este normal ca organizarea acestei ediții de Cupa Africii a Națiunilor să revină Camerunului, țară deposedată de acest drept, în urmă cu 3 ani, pentru întârzieri în pregătirea logistică (turneul a fost acordat Egiptului, care a organizat Cupa Africii în 2019).

În decembrie 2021, președintele FIFA, Gianni Infantino, la presiunea cluburilor europene, a cerut Confederației Africane un raport suplimentar privind condițiile actuale din Camerun, invocând probleme politice, de sănătate și organizatorice, în speranța de a amâna turneul.

Federațiile africane au votat contra, dar Algeria, Egipt, Maroc și Burkina Faso au susținut teoria forului mondial, iar asta a stârnit mânia lui Roger Milla.

Superbet are cota 1.6 pentru pariul 1X la Final (câștigă Coasta de Fildeș sau remiză).

Coasta de Fildeș vs Algeria
1X


Cotă 1.6


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol