După 11 zile de controverse, Novak Djokovic, venit în Australia ca să-și apere titlul de Grand Slam câștigat cu un an în urmă, a fost obligat să părăsească țara ca urmare a problemelor avute cu viza. Joi a apărut în mediul online motivul deciziei din dosarul sportivului sârb.

Novak DjokovicFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei trei judecători ai tribunalului federal au decis în unanimitate ca numărul 1 mondial să părăsească Australia şi să plătească toate cheltuielile de judecată.

Judecătorul Allsop a fost, duminică, de acord cu Hawke, care a invocat motive "sanitare" şi de "bună ordine" în revocarea vizei lui Djokovic deoarece starul tenisului nu fusese vaccinat împotriva Covid-19 şi se temea că ar putea incita sentimentul antivaccinare.

Motivele, publicate online, joi, se referă la puterea lui Djokovic de a-i influenţa în special pe tinerii australieni să respingă vaccinurile anti-Covid-19.

"O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tineri şi pe cei impresionabili să-l imite”, se arată în document.

"Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană.

Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, capacitatea prezenţei lui în Australia jucând tenis, de a-i încuraja pe cei care ar emula sau vor să fie ca el, este o bază raţională pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare", se mai arată în motivare.

Judecătorii au remarcat, de asemenea, că era evident că Djokovic era împotriva vaccinării.

"Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare şi că i s-a opus”, se arată în document.

Judecătorii s-au referit şi la un articol cu titlul "Ce a spus de fapt Novak Djokovic despre vaccinuri?”, potrivit căruia, în aprilie 2020, el s-a declarat împotriva vaccinării. "Deşi a spus că şi <şi-ar păstra mintea deschisă>, se pare că a spus că vrea să aibă său", au scris judecătorii.

"Domnul Djokovic (n.r. - e perceput) ca un erou şi simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu a fost iraţional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri antivaccinare pentru poziţia aparentă a domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri şi proteste care ar putea duce la creşterea transmiterii comunitare", au adăugat ei.

Judecătorii au constatat, de asemenea, că participarea lui Djokovic la un interviu în timp ce era pozitiv cu coronavirus a fost un semn rău pentru ceea ce s-ar fi putut dezvolta în Australia.

Djokovic a spus că ştie că are Covid-19, dar a mers la un interviu cu un jurnalist pentru că "nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist".

"Au fost dovezi că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activităţi, în timp ce era conştient că este Covid-pozitiv.

A fost lesne să deducem că acest lucru, dacă este emulat, poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică", au mai stabilit judecătorii, conform News.ro.

Novak Djokovic, nevaccinat, nu a fost lăsat să participe la Australian Open​

Sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, care spera să-şi apere titlul de campion luna aceasta Australian Open şi să devină primul tenisman din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam în palmares, s-a întors în Serbia la începutul acestei săptămâni, după 11 zile de controverse sportive, judiciare şi diplomatice, generate de opoziţia sa de a se vaccina împotriva Covid-19.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.

Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.

El a recunoscut a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Citește și: