Finlanda nu intenționează să adere la NATO în viitorul apropiat, dar este pregătită să fie alături de aliații săi europeni și de Statele Unite prin impunerea unor sancțiuni dure Rusiei dacă aceasta va ataca Ucraina, a declarat miercuri premierul finlandez Sanna Marin.

Sanna MarinFoto: Heikki Saukkomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Ar avea un impact foarte mare, iar sancțiunile ar fi extrem de dure", a declarat Marin într-un interviu acordat miercuri agenției Reuters.

Marin a spus că este "foarte puțin probabil" ca Finlanda să solicite aderarea la NATO în timpul mandatului său.

Țara nordică are o graniță comună de 1.340 km și o istorie dificilă cu Rusia și Uniunea Sovietică, inclusiv lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a ales să coopereze doar cu alianța de securitate occidentală în loc să adere la aceasta.

Marți, președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele finlandez Sauli Niinisto pentru a vorbi cu acesta pentru a doua oară într-o lună despre "importanța parteneriatului de apărare strâns dintre Finlanda și Statele Unite și NATO", a transmis cabinetul lui Biden într-un comunicat.

Marin nu a dezvăluit ce s-a discutat, dar a declarat că ea crede că alte țări apreciază faptul că Finlanda a menținut mult timp relații "funcționale" cu Rusia.

Marin a declarat că Finlanda a rămas fermă pe poziția sa anterioară, potrivit căreia are dreptul de a adera la NATO într-o zi, dacă va decide acest lucru.

"Nimeni nu ne poate influența, nici Statele Unite, nici Rusia, nici altcineva", a adăugat ea.

În decembrie, Finlanda a optat pentru avioanele de luptă F-35, în conformitate cu politica de achiziții a forțelor sale de apărare, care se bazează pe faptul că noile echipamente militare sunt compatibile cu cele ale țărilor NATO.

Într-un sondaj recent realizat de cel mai mare cotidian finlandez, Helsingin Sanomat, 28% dintre respondenți au dorit ca Finlanda să adere la NATO, 42% au fost împotrivă, iar restul au fost nesiguri, ceea ce înseamnă o creștere de 8 puncte procentuale a procentului celor favorabili față de ultimul sondaj de la sfârșitul anului 2019.

"Per ansamblu, cred că discuția despre NATO se va amplifica în următorii ani", a spus Marin.