Poliția israeliană a distrus miercuri înainte de zori casa unei familii palestiniene din cartierul sensibil Sheikh Jarrah, care a devenit simbolul luptei împotriva colonizării israeliene din Ierusalimul de Est, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Punând un ordin de evacuare controversat, poliția i-a scos din casă pe membrii familiei Salhiya, amenințați cu evacuarea din 2017 fiind subiectul unei campanii de sprijin în Teritoriile Palestiniene și în străinătate, a declarat poliția raportând 18 arestări.

Un fotograf AFP a imortalizat apoi demolarea casei din Sheikh Jarrah, un cartier palestinian situat în Ierusalimul de Est, parte a Orașului Sfânt ocupat din 1967 și apoi anexat de Israel. Acesta a fost distrusă de un excavator, conform martorilor.

„Poliția a pus în aplicare ordinul de evacuare” a unei familii care ocupă „cladiri construite ilegal pe terenuri destinate unei școli pentru copii care necesită îngrijire specială în Ierusalimul de Est”, a declarat poliția într-un comunicat, adăugând că familia Salhiya a refuzat în mod repetat să ”retrocedeze acest pământ”.

Viceprimarul Ierusalimului, Fleur Hassan-Nahoum, a declarat miercuri pentru AFP că este o „afacere municipală și nu una politică”.

„Dacă oamenii construiesc ilegal oriunde și terenul pe care au construit este destinat în folosul oamenilor din cartier, ei sunt răspunzători de pagubele aduse cartierului”, a explicat consilierul orășenesc.

Luni, când polițiștii au sosit să încerce să-i dea afară, membrii familiei Salhiya s-au refugiat cu un bidon de benzină pe acoperișul casei, amenințăndu că își vor da foc. Au urmat negocieri pentru a evita violența.

În luna mai a anului trecut, protestele în sprijinul familiilor palestiniene care se confruntă cu evacuarea în Sheikh Jarrah au escaladat în ciocniri cu poliția israeliană, proteste care au declanșat violențe mortale între Israel și mișcarea palestiniană de guvernământ Hamas în enclava palestiniană Gaza, aflată sub blocada israeliană.