​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus miercuri, în contextul situației generate de falimentul City Insurance, ca firmele de asigurări să cotizeze mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care face plățile în cazul în care un asigurător intră în faliment. Mai exact, ASF vrea să majoreze cu 1,5 puncte procentuale cota de contribuție la Fond a firmelor de asigurări generale, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor RCA către asigurați.

City InsuranceFoto: AGERPRES

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, persoane păgubite) de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Prin FGA se plătesc acum despăgubirile solicitate de creditorii City Insurance, dar și ai altor societăți în faliment, iar ASF spune că situația generată de falimentul City necesită modificări legislative, respectiv - creșterea contribuției plătite de firmele de asigurări la acest Fond.

  • "Conform legii, cota procentuală de contribuție la FGA se stabileşte prin reglementări ale A.S.F., la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viață și generale), și nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.
  • Astfel, pentru menținerea unei abordări prudente, pe baza analizelor și a estimărilor efectuate cu privire la evoluția pieței de asigurări din România, precum și cu privire la valoarea și evoluția cererilor de plată adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2022, cota de contribuție la Fond să fie majorată cu 1,5 puncte procentuale față de nivelul actual.
  • Important de menționat este faptul că, pentru activitatea de asigurări de viață, cota de contribuție la FGA nu se majorează, rămânând la nivelul de 0,4%. Concomitent, rămân neschimbate cotele de contribuție la Fondul de rezoluţie pentru asigurători, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluţiei2, iar plățile contribuțiilor la acesta sunt în continuare sistate, ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor.", se arată în nota de fundamentare a proiectului de normă ASF.

Mai exact, se arată în proiectul de normă, 'pentru anul 2022, cota de contribuție pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale."

Această majorare a contribuției pe care o plătesc firmele de asigurări s-ar putea reflecta în perioada următoare în prețurile finale la RCA plătite de asigurați.

ASF așteaptă propuneri și observații față de acest proiect timp de 10 zile, până pe 28 ianuarie inclusiv.

Creștere spectaculoasă a despăgubirilor plătite în falimentul City Insurance: În prag de Crăciun, plățile au urcat la 3,5 milioane de euro și au ajuns la 4,5 milioane de euro la final de an

Clienții și păgubiții City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, au încasat prime și despăgubiri în valoare de aproximativ 17,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro) de la retragerea autorizației de funcționare pentru această companie (în luna septembrie a anului trecut) și până la data de 24 decembrie 2021, arată datele comunicate de ASF la solicitarea HotNews.ro. Este o triplare a plăților ținând cont că până în 10 decembrie 2021 se plătiseră doar 4,65 milioane de lei.

Până la data de 31.12.2021, Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat un număr de 3.821 cereri de plată, depuse de creditorii de asigurare ai City Insurance, în cuantum de aproximativ 22,5 milioane lei.

Lista păgubiților și clienților City Insurance: Peste 191.000 de dosare deschise, printre care și Ministere, Servicii de Ambulanță, SPP ori CNAIR / Fostul lider RCA are peste 3,13 milioane de polițe în vigoare

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a publicat miercuri, 8 decembrie, 2021, lista creditorilor de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele transmise de City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedură de faliment. Datele publicate arată că momentan sunt deschise peste 191.000 de dosare (în care se solicită despăgubiri ori sume asigurate), inclusiv din partea unor Ministere, Servicii publice de Ambulanță, SPP ori CNAIR. Pe de altă parte, sunt în vigoare peste 3,13 milioane de polițe de asigurare la acest asigurător.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a reamintit atunci faptul că, potrivit legii, este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.