​Compania rusă Gazprom a respins cererea Moldovei de reeșalonare a plății din ianuarie pentru gaze naturale, obligând Chișinăul să declare starea de urgență în sectorul energetic, a anunțat miercuri guvernul, potrivit Reuters.

GazpromFoto: Gazprom

UPDATE 12.14 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între gigantul energetic rus Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul este livrat și trebuie plătit.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova este în măsură să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari.

Guvernul a anunțat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgență.

Moldova și Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie. Acesta necesită o plată anticipată până în a 20-a zi a fiecărei luni.

„Vreau să vă informez, că ieri Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care o anunță intenția de a sista livrările gaze naturale în cazul neachitării consumului curent până la 20 ianuarie”, a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița.

„Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri față de societatea care o controlează, amenință că lasă consumatorii fără gaze. Vă amintesc că, în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative care erau achitate în următoarele luni, acum când prețurile sunt anormal de mari, compania nu mai acceptă asemenea practici”, a adăugat șefa guvernului moldovean, potrivit Agora.md.

Ea a declarat că va solicita Parlamentului să fie instituită o nouă stare de urgență în sectorul energetic al Republicii Moldova, urmând să fie adoptate mai multe măsuri în regim urgent, menite să evite riscul opririi livrărilor de gaze naturale.

Este vorba de amânarea plăților TVA de către Moldovagaz și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru lunile ianuarie și februarie.