Premierul afgan în exerciţiu, Mullah Hasan Akhund, a făcut apel miercuri la guvernele internaţionale să recunoască oficial administraţia talibană din Afganistan, afirmând că sunt îndeplinite toate condiţiile în acest sens, într-o conferinţă de presă la Kabul, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilorFoto: Captura Wikipedia

"Cer tuturor guvernelor, în special din ţări islamice, să înceapă recunoaşterea", a spus Akhund, aflat la prima sa apariţie publică de când şi-a asumat acest rol, în septembrie anul trecut.

Puterile străine ezită să recunoască administraţia talibană, instalată la putere la Kabul în august 2021, iar Occidentul, în frunte cu SUA, a blocat active bancare afgane în valoare de mai multe miliarde de dolari, tăind în acelaşi timp accesul la fondurile pentru dezvoltare care au susţinut în trecut economia afgană.

Joia trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la o suspendare a regulilor care blochează susţinerea financiară pentru Afganistan, subliniind că astfel vor fi salvate vieţi şi poate fi împiedicat un colaps al economiei.

Pe 11 ianuarie, ONU au cerut 4,4 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru Afganistan pentru 2022, afirmând că este vorba de o sumă "esenţială" pentru viitorul acestei ţări.