Se știe că alimentele ultra-procesate - cele cu ingredienți înalt procesați și aditivi, ca chipsurile de cartofi cu arome și cerealele cu zahăr pentru micul dejun – nu sunt sănătoase ca alimentele naturale, integrale. EatThis, NotThat citează un nou studiu care asociază consumul de alimente ultra-procesate cu riscul sporit de deces în rândul adulților.

ChipsFoto: YouTube

Meta-analiza publicată în această lună în revista „Nutrients” a preluat date de la peste 200.000 de adulți și a comparat informațiile din dietele lor cu indicii de mortalitate. Conform rezultatelor, cu cât mai mare este procentajul alimentelor ultra-procesate în aportul caloric pentru fiecare individ, cu atât crește riscul de deces din orice cauză, din boli cardiovasculare și alte probleme ale inimii.

„Este cu adevărat interesant să vezi noi studii ca acesta, care leagă dieta de sănătate; chiar trebuie să facem cât mai mulți oameni conștienți de aceasta”, spune nutriționista Ginger Hultin, autoare de cărți de specialitate. „Vreau să punctez că autorii încheie declarând că noi studii experimentale sunt necesare ca să înțelegem mai bine concluzii clare despre alimentele ulra- procesate, despre cum și cât de mult afectează sănătatea oamenilor în timp.”

Sunt multe pe care oamenii de știință nu le știu încă, dar un lucru este sigur. Dacă luați la prânz un sandviș cu pui fript de la localul favorit de fast-food nu înseamnă că veți muri mai curând. Mai degrabă au acest risc cei care mănâncă cu regularitate alimente ultra-procesate.

„Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult la modul de interpretare al acestui studiu este că oamenii pot crede că, dacă se întâmplă să mănânce alimente ultra-procesate, moartea este aproape – nu asta spune studiul”, avertizează Hultin. „Nu există un anumit aliment care să susțină sau să ruineze o dietă. Obiceiurile alimentare generale sunt cele pe care trebuie să ne concentrăm.”

Citește și: