Primul deces a fost confirmat în Insulele Tonga după puternica erupție vulcanică care a provocat un tsunami în acest weekend, în timp ce amploarea pagubelor rămâne la această oră în continuare necunoscută, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arhipelagul este lipsit de conexiuni telefonice și la internet, după ce cataclismul a rupt un cablu esențial pentru comunicații și care nu ar urma să rămână nereparat săptămâni întregi. Norul de cenușă vulcanică împiedică avioanele să aterizeze.

Informațiile din această țară de aproximativ 100.000 de locuitori, acoperită într-un strat de cenușă după erupția care a trimis unde de șoc în întreaga lume, vin doar cu picătura datorită telefoanelor rare prin satelit.

O britanică în vârstă de 50 de ani, Angela Glover, a fost ucisă de tsunami în Tonga după ce a încercat să salveze câinii din adăpostul ei. Ea a fost găsită moartă, a declarat familia ei pentru BBC. Este primul deces înregistrat în țară.

Doi mexicani care locuiesc în Tonga au cerut „ajutor pentru a părăsi insula” în timpul unui scurt apel prin satelit, a declarat luni o rudă, fără a oferi alte detalii despre situația locală.

Două femei s-au înecat și ele sâmbătă în Peru, măturate de valuri puternice în urma erupției.

Noua Zeelandă și Australia au trimis luni avioane militare de recunoaștere pentru a încerca să evalueze amploarea pagubelor din aer și să determine care sunt cele mai urgente nevoi de ajutor, potrivit premierului neozeelandez Jacinda Ardern.

Citește și:VIDEO Arhipelagul Tonga continuă să fie izolat, după ce a fost zguduit de tsunami și erupția puternică a unui vulcan. Oamenii așteaptă vești despre cei dragi