China a raportat sâmbătă mai puține cazuri noi de coronavirus decât cu o zi înainte, dar amploarea răspândirii variantei Omicron, foarte contagioasă, au rămas neclare înainte de amplul sezon al călătoriilor de Anul Nou chinezesc, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, transmite Reuters.

Navetisti in ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Într-o declarație de sâmbătă, Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) a raportat 165 de noi cazuri confirmate de coronavirus pentru 14 ianuarie, față de 201 cu o zi înainte.

Dintre noile infecții, 104 au fost transmise la nivel local, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale de Sănătate, față de 143 cu o zi înainte. Noile cazuri transmise local au fost înregistrate în Henan, Tianjin, Guangdong, Shaanxi și Zhejiang.

Orașele din China au sporit vigilența în contextul în care Beijingul se pregătește să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă începând cu 4 februarie.

Multe administrații locale au sfătuit locuitorii să nu părăsească orașul în mod inutil, iar zeci de zboruri internaționale și interne au fost suspendate.

În ciuda controalelor stricte, presa de stat a raportat sâmbătă că Beijingul a detectat o infecție la o persoană care lucrează în districtul Haidian din oraș. Articolele nu au precizat varianta de coronavirus cu care era infectată persoana.

China a raportat infecții transmise la nivel local cu varianta Omicron, extrem de contagioasă, în cel puțin patru provincii și municipalități - în orașul nordic Tianjin, provincia centrală Henan, provincia sudică Guangdong și provincia nord-estică Liaoning.

Autoritățile au avertizat că Omicron se adaugă la riscul crescut de transmitere a COVID-19 pe măsură ce tot mai multe persoane se întorc în țară de peste hotare pentru vacanța de Anul Nou chinezesc.

He Qinghua, un oficial al NHC, a declarat sâmbătă, în cadrul unui briefing, că varianta Omicron a fost detectată și în Shanghai, fără a preciza numărul de cazuri. El nu a precizat dacă varianta a fost răspândită la nivel local sau a fost un caz venit din străinătate.

Acesta a spus că 14 zone din China au descoperit varianta Omicron la persoane infectate sosite din străinătate.

China a raportat, de asemenea, 25 de noi cazuri asimptomatice pentru 14 ianuarie, în scădere de la 42 de infecții cu o zi înainte. China clasifică cazurile asimptomatice separat de cazurile confirmate.

Nu au existat noi decese, bilanțul morților rămânând la 4.636. La data de 14 ianuarie, China continentală avea un total de 104.745 de cazuri confirmate.