FedEx vrea să opereze avioane de marfă echipate cu lasere care să contracareze rachetele cu căutare de căldură, potrivit unor documente federale publicate recent, citate de CNN.

Avion cargo FedExFoto: Dreamstime.com

Într-un document depus vineri, Administrația Federală a Aviației spune că FedEx a cerut permisiunea de a adăuga sistemul de apărare împotriva rachetelor.

Agenția a precizat că "sistemul de apărare împotriva rachetelor FedEx direcționează energia laser în infraroșu către o rachetă care se apropie, în încercarea de a întrerupe urmărirea de către rachetă a căldurii aeronavei", potrivit unui document depus vineri de Administrația Federală a Aviației.

Îngrijorările din cauza cărora FedEx a ajuns să solicite așa ceva sunt justificate.

În 2003, o rachetă sol-aer s-a izbit de aripa stângă a unui Airbus A330 care opera pentru DHL imediat după decolarea din Bagdad. Din fericire, echipajul s-a întors la aeroport nevătămat.

"În ultimii ani, în mai multe incidente din străinătate, avioane civile au fost atacate de sisteme portabile", se arată în documentul FAA.

"Acest lucru a determinat mai multe companii să proiecteze și să adapteze sisteme precum un sistem de apărare antirachetă cu laser pentru a fi instalat pe aeronavele civile, pentru a proteja aceste aeronave împotriva rachetelor cu căutare termică", potrivit sursei citate.

Acum, autoritățile de reglementare în domeniul aviației vor respecta un termen de 45 de zile de dezbatere publică înainte de a aproba "sistemul care emite energie laser în infraroșu în afara aeronavei ca o contramăsură împotriva rachetelor care caută căldură" pe aeronavele Airbus A321-200.

Documentul FAA spune că FedEx a început procesul de aprobare guvernamentală pentru modificarea aeronavelor A321-200 încă din 2019, chiar dacă compania nu deține încă astfel de aeronave.

FAA precizează că orice aprobare trebuie să includă "mijloace care să prevină activarea accidentală a sistemului la sol, inclusiv în timpul întreținerii avionului și al manipulării la sol", deoarece accidentele cu laser "pot avea ca rezultat leziuni ale ochilor și ale pielii".

(sursă foto Photo © Grzegorz Kieca | Dreamstime.com)