​Danemarca nu va trimite oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din cauza situaţiei privind drepturile omului din China. Danezii urmează astfel boicotul diplomatic făcut de SUA, Australia, Canada, Japonia şi Marea Britanie.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

"Guvernul a decis că nu vom participa la Jocurile Olimpice de iarnă din China (...). Nu este un secret pentru nimeni că noi, cei din Danemarca, suntem foarte îngrijoraţi de situaţia drepturilor omului din China", a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod pentru AFP.

Această decizie a venit la finalul unei întâlniri europene în cadrul căreia "din păcate nu s-a putut ajunge la un acord între cele 27 de ţări. S-au făcut diferite alegeri în ceea ce priveşte calea de urmat", a explicat şeful diplomaţiei, citat de News.ro.

În schimb, sportivii danezi vor participa la competiţie: "Sportivii danezi pot conta pe sprijinul deplin al guvernului. Şi îi vom încuraja, aşa cum facem întotdeauna. Dar o vom face de acasă, nu din tribunele de la Beijing".

Înainte de Danemarca, Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie şi Japonia anunţaseră deja că nu vor trimite reprezentanţi oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă din cauza "genocidului şi crimelor împotriva umanităţii din Xinjiang şi a altor încălcări ale drepturilor omului".