Mai mulți candidaţi la preşedinţia Franţei cer suspendarea brevetelor de vaccinuri anti-Covid - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3614sâmbătă 22 ian 2022

Mai mulți candidaţi la preşedinţia Franţei cer suspendarea brevetelor de vaccinuri anti-Covid

de V.M. Vineri, 14 ianuarie 2022, 19:18
- a A+
Imagine
Patru candidaţi de stânga în alegerile prezidenţiale din Franţa i-au cerut vineri preşedintelui Emmanuel Macron să acţioneze la nivel internaţional pentru suspendarea brevetelor de vaccinuri anti-Covid-19.


Jean-Luc Melenchon, Yannick Jadot, Anne Hidalgo şi Philippe Poutou cer şefului statului francez "organizarea de urgenţă a unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)" pentru "a permite suspendarea brevetelor şi acces la vaccinuri", în special pentru ţările cele mai sărace, relatează AFP și Agerpres .

Semnatarii scrisorii, o copie a căreia a parvenit AFP, deplâng că "74% dintre toate vaccinurile furnizate anul trecut au ajuns în ţări cu venituri mari şi intermediare din tranşa superioară", comparativ cu "mai puţin de 1% câte au ajuns în ţările cu venituri scăzute".

Însă trebuie "să se permită ţărilor cu venituri scăzute şi medii, care au posibilitatea, să producă vaccinuri împotriva Covid-19", "pentru a răspunde nevoilor mondiale" şi "a controla pandemia", estimează ei.

Hidalgo şi Melenchon (Franţa nesupusă), Jadot (ecologiştii) şi Poutou (Noul Partid Anticapitalist) denunţă "absenţa îngrijorătoare a unor acţiuni concrete" a guvernului francez.

În timp ce numeroase ţări, printre care SUA, susţin o suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală pentru tratamente şi vaccinuri anti-Covid-19, ţările din UE şi-au exprimat deja scepticismul.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele Macron a îndemnat iniţial să se facă din vaccin "un bun public mondial", înainte de a face un pas înapoi.

"În condiţiile în care Franţa a preluat preşedinţia Consiliului UE", cei şase semnatari ai scrisorii îl îndeamnă pe Macron "să se exprime public şi să acţioneze în favoarea suspendării brevetelor" şi "să ceară organizarea cât mai rapidă a reuniunii OMC, prevăzută iniţial pentru noiembrie 2021" asupra subiectului şi amânată din cauza variantei Omicron.

Potrivit lui Melenchon, citat în comunicat, "atât timp cât milioane de persoane rămân fără protecţie în faţa contaminării, niciun sfârşit de pandemie nu este posibil". "Fără o amplă campanie de vaccinare la scară mondială, condamnăm sute de mii de oameni", estimează la rândul său Yannick Jadot.


1451 de afisariTotul pentru un vot in plus....
taro [utilizator], Vineri, 14 ianuarie 2022, 19:42
+6/10
Daca are sa fie un Zombi Apocalipse au sa fie destui politicieni populisti care sa ceara libertate si drepturi pentru zombi...
E foarte simplu!
Amerlocu [utilizator], Vineri, 14 ianuarie 2022, 19:39
+5/13
Nimeni nu oprește Franșa sau UE să facă publică tehnologia de obținerea a oricăror vaccinuri le-au dezvoltat ele. Mare problema că în ultimele vreo două decenii Niciun și nici alta n-au fost capabile să dezvolte nimic pe plan medical. :)

Au dezvoltat doar „solidaritatea socială” la pachet cu biruri și peșcheșuri ce au alungat toți oameni capabili să creeze ceva și au adus în schimb toate deșeurile Africii și Asiei...
inca 2 comentarii comenteaza