​Președintele ANPC, Mihai Culeafă, a dat detalii vineri într-o conferință de presă despre factura care i-a venit la energie și gaze. "Am primit factura de energie în jur de 140 de lei. Stau în Pantelimon. Este o factură pe 30 de zile cu un consum de 200 de kW. Am primit și eu la gaze o factură de 2.000 de lei. Nu este apartament, stau la curte. În această factură am beneficiat de o compensare de 10 lei. Nu pot calcula eu dacă este mult, puțin. Este conform legii.", a spus Mihai Culeafă.

Mihai Culeafa, ANPCFoto: ANPC

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a admis vineri că și statul este vinovat în scandalul facturilor eronate la energie și gaze.

  • "Dacă lucrurile s-au intamplat așa cum s-au întâmplat, înseamnă că trebuie să ne asumăm și noi partea noastră de vină.", a spus ministrul într-o conferință de presă comună cu șeful ANPC, Mihai Culeafă.

În timp ce ministrul a spus că va propune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru astfel de nereguli, șeful ANPC a dat detalii despre sancțiunile aplicate și factura personală.

Președintele ANPC a mai anunțat că în această săptămână au fost verificați peste 70 de furnizori, fiind aplicate amenzi în valoare de 450.000 de lei.

  • "Avem un numar de 72 de companii controlate si dintre acestea 27 de companii au fost amendate. La Gaz Vest vom propune ANRE retragerea licenței de furnizare. Am constatat neaplicarea legii. Acest furnizor a fost amendat cu 50.000 de lei.", a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat vineri că aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei în urma controalelor care au vizat 72 de companii furnizoare de energie, printre neregulile constatate numărându-se neaplicarea prevederilor legale referitoare la plafonarea şi compensarea preţurilor, nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor, nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenţilor, practici comerciale incorecte.