Apar noi tipuri de călătorii și de călători. Telemunca și flexibilitatea locurilor de muncă au alimentat ascensiunea nomazilor digitali, oameni care trăiesc și lucrează în timp ce călătoresc prin lume, România fiind una dintre țările care oferă cele mai mari avantaje pentru aceștia, scrie 20Minutos.

„Workation”, un concept tot mai popularFoto: Sigrid Olsson / PhotoAlto / Profimedia Images

Acest lucru încurajează căutarea de călătorii pe termen lung, închirierea de apartamente în scop turistic, preferate hotelurilor, și călătorii în orașe, localități și regiuni puțin locuite, dar bine conectate la Internet. Confruntat cu acest fenomen, sectorul a inventat deja un nou termen, „workation”.

Unele companii s-au concentrat deja pe această tendință, precum motorul de căutare Kayak, care a publicat un Index de călătorie și muncă pentru alegerea celei mai bune destinații pentru a lucra de la distanță și a descoperi în același timp locuri noi.

Top 10 țări pentru „Workation”

Motorul de căutare de călătorii a analizat 111 țări și le-a clasificat luând în considerare 22 de factori din șase categorii diferite: călătorii, prețuri locale, sănătate și siguranță, muncă la distanță, viață socială și climă.

Pe baza acestor factori, primele zece țări care oferă condiții bune de lucru la distanță și oportunități de călătorie sunt Portugalia, Spania, România, Mauritius, Japonia, Malta, Costa Rica, Panama, Republica Cehă și Germania.

Portugalia se află în fruntea acestui clasament mondial datorită punctajelor sale mari la toate categoriile analizate, inclusiv vremea excelentă, multe locuri unde să ieși, rate scăzute ale criminalității și un cost al vieții relativ scăzut.

Portugalia oferă și vize pentru nomazii digitali, iar populația locală are un nivel ridicat al utilizării limbii engleze, ceea ce este foarte atractiv pentru expați.

România, pe podium

Jurnaliștii de la 20minutos subliniază și atuurile Spaniei, care ocupă poziția a doua în clasament datorită numărului mare de baruri și restaurante pe cap de locuitor, combinat cu serviciul de internet de mare viteză, numeroasele spații de „coworking” și vizele pentru lucrătorii „independenți”.

Un alt aspect pentru care Spania câștigă puncte este viața de noapte și faptul că este o țară prietenoasă cu LGBTQ.

România încheie podiumul Kayak Travel and Work Index datorită prețurilor atractive pentru închirieri pe termen lung și gastronomiei locale.

„Oamenii de astăzi au oportunitatea de a lucra de aproape oriunde în lume și credem că aceasta va fi o tendință ascendentă în rândul călătorilor în 2022 și nu numai. De aceea ne-am dorit să creăm un instrument care să ajute călătorii să găsească, într-un mod simplu, destinațiile care ar putea satisface cel mai bine acest nou mod de lucru hibrid”, afirmă Laure Bornet, CEO Kayak pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Pentru a vedea indicele de călătorie și muncă și clasamente puteți vizita https://www.kayak.es/travel-work/rank.