​Ministrul Finanțelor: Reducerea TVA la 5% la energie nu afectează deficitul/ Mixul de susținere poate să cuprindă și scoaterea din facturi a anumitor componente de preț: transportul și distribuția, tariful de cogenerare sau certificatul verde - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3585vineri 21 ian 2022

​Ministrul Finanțelor: Reducerea TVA la 5% la energie nu afectează deficitul/ Mixul de susținere poate să cuprindă și scoaterea din facturi a anumitor componente de preț: transportul și distribuția, tariful de cogenerare sau certificatul verde

de F.B. Joi, 13 ianuarie 2022, 19:57
- a A+
Imagine
Cred că statul în situație de criză trebuie să ia măsuri excepționale, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Profit News TV. Referindu-se la reducerea TVA la 5% la energie, el a spus: "Vă asigur că nu afectează deficitul pentru că un 5% este la un alt tip de preț decât cel la care era 19% anul trecut".


"Pentru companii gândiți-vă ce însemna 100 lei prețul la energie cu un TVA 19% și ce înseamnă 5% la un preț de 600 lei MWh. Impactul pe buget este neutralizat de efectul aplicării unor măsuri de susținere a companiilor și cetățenilor", a precizat Câciu.

Potrivit acestuia, în discuție și în evaluare nu există doar o măsură: respectiv scăderea TVA la 5%. Este un mix de măsuri.

"(...) Sunt măsurile cu care susții economia și cetățenii, iar acestea trebuie să se întâmple rapid, nu de la 1 aprilie. Încercăm să le introducem de la 1 februarie, inclusiv prin restructurarea reglementărilor actuale care e clar că au eșuat", a precizat ministrul Finanțelor.

• Este mixul de susținere care înseamnă să scoți din facturi anumite elemente, componente de preț, cum e transportul și distribuția, tariful de cogenerare sau certificatul verde, la care adăugăm și scăderea de TVA.
• Sunt și soluții care vin de sus în jos, asupra industriei care ne produce explozia e prețuri cu influențe puternice asupra inflației generale din România.

"Dacă nu înțelegem că suntem într-un moment de criză și că toți trebuie să facem un gest de solidaritate din perspectiva economică, inclusiv cei care provoacă avalanșa asta de prețuri, înseamnă că nu înțelegem cum funcționează economia", a mai afirmat el.

• Ne raportăm la ceva conjunctural, facem profituri, iar mâine nu mai avem pe seama cui profitul că economia sau cetățenii nu vor mai putea să aibă puterea de cumpărare necesară să cumpere oferta energetică pusă la dispoziție e producători sau furnizori.

Referindu-se la o taxare a furnizorilor, Câciu a spus: este posibilă și această abordare, din perspectiva faptului că avem o suprataxare doar la producători în acest moment. Analizele sunt pe masă.


846 de afisariMix=Pix
DomnuTrandafir [utilizator], Joi, 13 ianuarie 2022, 20:05
+3/3
Fix.
Vai de capul vostru si politica economica pe ca o faceti.
Antieconomic e totul!
usor cu pianul pe scari
anion [utilizator], Joi, 13 ianuarie 2022, 20:38
+1/1
sa-i spun eu ce inseamna 5% TVA. in loc de 19% nu sa delireze cu 100 si 600.
energia electrica plafonata la 1 leu va fi 0.88 lei. In loc de 100 lei platesti 88 lei pentru un consum de 100kwh.
la gaze pretul de 0.37 lei/kwh plafonat cu toate costurile de transport si distributie in el va ajunge la 0.33 lei. concret pentru 100 mc de gaz nu platesti 392 lei ci 350 lei. Neplafonat in loc de 750-1000 vei plati 900- 1200 lei
inca 1 comentariu comenteaza