Cetățenii care au contribuit la Pilonul II de pensii ar trebui să fie lăsați să aleagă singuri modalitatea în care ar vrea să primească banii din pensia administrată privat, a declarat, joi, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

BaniFoto: dreamstime.com

„Nu e nicio modificare. În Momentul de față nu este nicio lege care să reglementeze cum se plătesc banii din Pilonul II. Când va exista această lege, acolo vom vedea dacă iei toți banii odată sau dacă sunt dați lunar. Din punctul meu de vedere, ar trebui să lași la alegerea oricărui cetățean care a contribuit cum vrea să primească banii din Pilonul II” - a spus Vîlceanu, într-o conferință.

„Pilonul II a fost gândit tocmai pentru a ajuta pensionarii ca pe lângă ce primesc de la Pilonul I să mai primească o sumă de la Pilonul II, astfel încât să ajungă la o pensie decentă măcar. Eu sunt un susținător al Pilonului II de pensii și ar trebui să repetăm ca și pensionarii să știe, pentru că au fost intoxicați în ultimii ani de multe ori că <>. Ba nu, sunt banii voștri și față de Pilonul I, pe ăia de la Pilonul II poți să-i lași și moștenire, că-s chiar ai tăi. La Pilonul I contribui și nu știi cât mai poți să te bucuri de ce ai contribuit acolo. La Pilonul II îți rămân ție și familiei tale”, a mai afirmat el.

Una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este: "'intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II".

Surse din piață au precizat marți pentru HotNews.ro că aici intră și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Proiectul de lege este dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și este aproape gata, susțin sursele HotNews.ro.

Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.

Foto: Dreamstime.com