Problemele par să nu se mai termine pentru Novak Djokovic. Liderul mondial este mai nou acuzat că și-ar fi falsificat testul pozitiv la Covid-19 pe care susține că l-ar fi făcut pe 16 decembrie 2021. Der Spiegel vorbește despre o posibilă antedatare a testului. Dacă acest lucru va fi dovedit, regulamentele ATP vorbesc despre o suspendare de trei ani pentru fals în acte.

Novak DjokovicFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Der Spiegel a publicat o anchetă care a fost preluată și de L'Equipe. Conform jurnaliștilor germani, Novak Djokovic este suspectat că și-ar fi antedatat testul Covid-19.

Conform celor spuse și prezentate de Djokovic, testul pozitiv ar fi fost făcut pe 16 decembrie 2021, dar în realitate el ar fi fost realizat pe 26 decembrie.

Der Spiegel spune că numărul de identificare al testului (7371999) nu ar corespunde datei de 16 decembrie, cea la care Nole a anunțat că a fost testat pozitiv.

Jurnaliștii germani aduc în discuție termenul de Timestamp (n.r. o marcă de timp - o secvență de caractere sau informații codificate care identifică când a avut loc un anumit eveniment, de obicei oferind data și ora zilei).

Pe baza codului QR al testului, Der Spiegel a ajuns la concluzia că ar fi vorba despre data de 26 decembrie 2021.

Gazetarii de la L'Equipe au cerut imediat părerea unui specialist.

"Este o anchetă convingătoare, dar nu total fiabilă", sune Guillaume Rozier, IT-ist care lucrează la CovidTracker.

Conform acestuia, datele prezentate de Der Spiegel sunt "concrete, verificabile", existând argumente care să susțină că testul ar fi fost falsificat (antedatat).

Guillaume Rozier a adăugat însă că "totuși nu putem fi 100% siguri".

O anchetă în această speță ar putea fi demarată curând pentru a se afla adevărul din spatele testului pozitiv făcut de Djokovic.

Regulamentele ATP spun clar că orice încercare de falsificare a documentelor se pedepsește cu o suspendare de trei ani. În cazul în care acest lucru s-ar adeveri, ar putea fi chiar sfârșitul carierei pentru Djokovic (34 de ani).

Novak Djokovic a fost testat pentru coronavirus pe 16 decembrie la ora 13.05, iar rezultatul pozitiv l-a primit în aceeași zi, seara, la ora 20.19, arată un document dezvăluit pe Twitter de Russell Fuller, corespondentul pentru tenis al BBC.

Djokovic știa că are Covid-19 când s-a întâlnit cu un jurnalist

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o "eroare de judecată".

Liderul ATP a precizat că după ce a primit rezultatul pozitiv a participat, totuşi, la centrul său de tenis din Belgrad, 18 decembrie, la un interviu pentru L’Equipe”, deoarece "s-a simţit obligat" şi "nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist".

Djokovic a mințit în declarația de călătorie, dar dă vina pe agentul său

Djokovic a mai spus că declaraţia incorectă completată la 1 ianuarie, înainte de călătoria în Australia, "a fost depusă de echipă în numele său”.

"Agentul meu îşi cere sincer scuze pentru greşeala administrativă de a bifa caseta incorectă despre călătoria mea anterioară înainte de a veni în Australia. Aceasta a fost o eroare umană şi cu siguranţă nu deliberată", a adăugat el.

Liderul ATP este încă în vizorul autorităţilor australiene. Acestea reexaminează documentele completate de numărul 1 mondial, nevaccinat şi cu scutire medicală pentru a ajunge la Melbourne.

Potrivit presei australiane, Djokovic ar fi susţinut într-un formular că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare zborului său către Australia. Cu toate acestea, el ar fi părăsit Serbia pentru a se antrena în Spania, în perioada Anului Nou.

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă: