​„Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l povestesc este efectul placebo. Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre”, scrie Silvia Câmpeanu, românca din Marea Britanie care a fost voluntar în cadrul studiului clinic pentru noul vaccin anticovid Novavax, la o zi după ce procesul testării, de un an și două luni, s-a încheiat. Câmpeanu, unul din cei circa 50.000 de voluntari, a publicat într-un grup de Facebook o mărturie a experienței sale, în care vorbește printre altele despre cum funcționează efectul placebo.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anul trecut, în noiembrie 2020, avocata Silvia Câmpeanu povestea că decizia de a lua parte la acest studiu pentru un nou vaccin a fost întărită de decesul tatălui său, care s-a luptat o lună cu Covidul (vezi detalii mai jos în articol).

Aceasta spune acum că va lua parte la un alt studiu, de data aceasta pentru „învingerea altei boli cumplite, demența de tip Alzheimer”.

  • Gigantul farmaceutic american Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană (UE), anunţa în 17 noiembrie Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care preciza că poate emite un aviz în ”câteva săptămâni”.
  • Nuvaxovid sau NVX-CoV2373 începuse să fie evaluat încă din februarie, ceea ce scurtează posibila aprobare, a spus EMA. Dacă va fi aprobat, vaccinul va fi al cincilea din regiune.
  • Potrivit unui studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie, vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

„Majoritatea efectelor secundare nasoale au fost raportate de primitorii de placebo”

Redăm postarea acesteia (textul a apărut pe un grupul de Facebook „Vaccinuri și vaccinare”, iar HotNews.ro i-a cerut lui Câmpeanu acordul pentru a fi preluat):

  • „Ieri a fost ultima mea zi că voluntar în cadrul studiului Novavax. Am testat un nou vaccin anticovid, am primit două doze de vaccin și două de placebo, în momente diferite și mi s-a recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni. Am încheiat un an și 2 luni de voluntariat dedicat memoriei Tatălui meu, răpus de covid. Un an și-un pic, incredibil, plin de emoții, și vreau să împărtășesc cu voi câteva momente importante pentru mine în cadrul studiului.
  • Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l povestesc este efectul placebo. Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre. Cât de mult convingerile noastre ne pot afecta fizic. Cred că până să nu o pățesc chiar eu, placebo îmi suna ușor superficial.
  • Primele doze de ser le-am primit anul trecut în noiembrie. Am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât la câteva ore după administrare, a început meniul efectelor adverse: febra, vărsături, dureri musculare, leșin, erupții cutanate, palpitații, tuse, dificultăți de respirație. Noaptea am avut frisoane, dimineață am mai tras o tură de leșin în baie. Câteva zile am tușit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici.
  • După a două doză, scenariul s-a repetat. În aplicația în care fiecare voluntar menționa efectele secundare, cred că am scris zilnic și am umplut rubrica de raportări.
  • Soțul meu, voluntar și el, n-a avut nimic în afară de un somn bun în noaptile după administrarea serului.
  • A două etapă, numită cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, acum primesc placebo, și invers. În a două etapă, în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării.
  • Când a venit momentul de unblinding, m-am simțit ultima fraieră când am aflat că în prima fază am primit ser fiziologic. Am primit două doze de ser fiziologic și am făcut că toate visele, și toate durerile și sufocarile și lesinurile vieții au fost provocate de mintea mea panicată/emoționată/anxioasă. Am leșinat, am avut febra (38.3), mi-a fost rău, voi înțelegeți? Da, așa funcționează placebo.
  • Majoritatea efectelor secundare nasoale au fost raportate de primitorii de placebo. Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, și în afară de vreo 8 (opt) crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenți, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin.
  • Da, am făcut și un test de anticorpi, și am un număr cu 5 cifre. Să-mi trăiască.
  • Și pentru că tot procesul aprobării vaccinului produs de Novavax e întârziat, NHS a decis să mai facem încă două doze de Pfeizer pentru a avea o schemă de vaccinare completă, că să putem călătorii.
  • Soțul meu a făcut și un J&J între timp, îl prinde sfârșitul de an cu 3 scheme complete de vaccinare.
  • Am vrut să împărtășesc aceste momente, pentru a va asigura că vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare și că nici cel mai mic pas nu este sărit. Am fost martoră a ce înseamnă reguli respectate 100%, precizie și minuțiozitate, studiu riguros și atent și muncă asiduă.
  • Cam asta este, pe scurt, experiența de voluntar Novavax. Sunt mândră că am făcut parte din acest studiu, că am avut o contribuție infimă la ceva măreț, și că onorez memoria lui tata.
  • Mă pregătesc de un nou voluntariat, și sper că să fiu printre cei ce pun umărul la învingerea altei boli cumplite, demență de tip Alzheimer.
  • Vaccinați-va. Fiți responsabili.

Silvia Câmpeanu, în noiembrie 2020: E-mailul de confirmare a participării la studiu a venit în ziua înmormântării tatălui său

În noiembrie 2020, Câmpeanu, avocat în Marea Britanie, a povestit, la Digi24, cum a aplicat pentru acest studiu clinic și ce motive a avut să facă:

  • „Decizia a fost luată de foarte mult timp, de când se discuta de crearea unui vaccin. Am aplicat prin programul oferit de NHS și decizia mi-a fost întărită de poate cel mai nefericit eveniment din viața mea, de dispariția tatălui meu, care s-a prăpădit după o luptă foarte lungă cu COVID, o lună de luptă.
  • E-mailul de confirmare a participării la studiu a venit în ziua înmormântării lui. Am considerat că e un semn că trebuie să fac asta, că e datoria mea ca om să particip.
  • Nu are de ce să-mi fie teamă. Voi primi două doze de vaccin sau placebo, nimeni nu știe exact ce primește în acest studiu. Prima doză va fi în câteva zile, următoarea în 21 de zile. Apoi urmează întâlniri și analize periodice pe un an întreg.”