Kovesi: Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3401marţi 18 ian 2022

Kovesi: Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția

de N.O. Miercuri, 8 decembrie 2021, 0:11
- a A+
Imagine
"Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna". Sub acest titlu, ziarul elvețian "Neue Zurcher Zeitung" a publicat un amplu interviu cu șefa Parchetului European, Laura Kovesi, relatează Deutsche Welle, scrie Sega , citată de Rador.


Autorul interviului, Daniel Steinfort, a precizat că Kovesi, care l-a primit într-o cameră modestă din Luxemburg, nu a fost dispusă să vorbească mult - ea a vorbit direct și pe subiect. Încă de la început, Kovesi a avertizat asupra riscului mare de a nu ajunge la destinație banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei.

"Nicio diferență între statele membre"


"În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență", a spus șefa Parchetului European. Ea a precizează că în cazul achizițiilor publice, Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale.

Laura Kovesi și-a reiterat din nou convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba. Ea crede că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini și dă un exemplu: pentru construirea acestuia au fost alocați inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

"Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?", întreabă jurnalistul Daniel Steinfort. Kovesi are o viziune clară asupra problemei: "Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest".

"Nu putem împărți Europa în Est și Vest"


Spre finalul amplului interviu, reporterul revine pe aceeași temă și o întreabă pe Kovesi dacă nu este îngrijorată de atitudinea diferită față de statul de drept în cele două părți ale continentului. Șefa Parchetului European răspunde: "Nu sunt politician, acesta nu este domeniul meu. Nu voi comenta aspectul politic. Totuși, în calitate de procuror, pot să vă spun că nu putem împărți Europa în Est și Vest sau Nord și Sud. Fiecare stat membru are probleme ce trebuie rezolvate. Am văzut atacuri la adresa justiției în toate părțile continentului".


10623 de afisariCoruptie peste tot, intensitate diferita
animatron [utilizator], Miercuri, 8 decembrie 2021, 0:25
+28/34
Frauda la TVA, ca exemplu, este "sport national" in regiunile sudice ale Italiei si peste tot in Grecia (cel putin inainte ca statul elen sa falimenteze si apoi sa fie salvat cu sute de miliarde din banii UE), se practica pe scara larga in Franta (comert si agricultura), Spania, etc.

Dna Kovesi are dosarele in maini, e mai documentata in domeniul fraudei europene decat orice ziarist sau politician, este expertul nr.1 in Europa.

Foarte trist e ostilitatea dura de care se loveste in spatele usilor inchise, i se creeaza cu intentie un handicap de finantare, suma alocata pentru un ditamai "Parchet UE" e ridicola, e probabil cat scoate doar un singur clan infractional sicilian din frauda TVA cu materiale de constructii.

Succes dnei Kovesi in lupta contra coruptiei in toata Europa unita !
E normal, se stie ca USListi au si acum frisoane
UnOarecare [utilizator], Miercuri, 8 decembrie 2021, 0:47
+10/32
cand aud numele Kovesi, ca doar au furat si distrus tara de peste 30 de ani.
inca 13 comentarii comenteaza