Abilitatea variantei Omicron de evita protecția oferită de vaccinul anti-Covid Pfizer, dar și de imunitatea indusă de infecția anterioară este ”robustă, dar nu completă”, a spus șeful unui laborator de cercetare de la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, relatează

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Bloomberg.

În primele experimente care măsoară eficacitatea vaccinurilor anti-Covid împotriva variantei îngrijorătoare, cercetătorii institutului au descoperit că Omicron poate evita parțial vaccinul produs de Pfizer. Cu toate acestea, această evitare nu este completă și o doză booster poate oferi protecție suplimentară, a spus Alex Sigal într-o prezentare online de marți.

De când Africa de Sud a anunțat descoperirea Omicronului pe 25 noiembrie, aproximativ 450 de cercetători la nivel global au lucrat pentru a izola varianta, a verifica secvența sa genomică și a stabili metode de testare, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Răspândirea rapidă a Omicron în Africa de Sud a stârnit îngrijorarea că protecția imunitară generată de vaccinare sau de o boală anterioară este insuficientă pentru a opri reinfectarea sau pentru a opri un nou val de cazuri și spitalizări. OMS a avertizat că Omicron ar putea alimenta valuri cu „consecințe grave”, pe fondul semnalelor că această variantă are o transmisibilitate mai mare.

Munca din laboratorul lui Sigal a implicat testarea plasmei de sânge de la oameni care au fost vaccinați împotriva Covid-19 pentru a măsura concentrația de anticorpi necesară pentru a neutraliza sau bloca virusul. Rezultatele, împreună cu cele de la alte laboratoare care derulează analize, vor ajuta la determinarea dacă vaccinurile Covid existente trebuie sau nu modificate pentru a proteja împotriva variantei Omicron.

Laboratorul lui Sigal a fost primul care a izolat varianta Beta, o tulpină a coronavirusului care a fost identificată în Africa de Sud la sfârșitul anului 2020.

Citește și: