Omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre "băieţii deştepţi din energie", a spus marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, că în 2011 a acceptat să sponsorizeze PDL cu 2,5 milioane dolari, bani duşi la sediul din Aleea Modrogan prin intermediul lui Radu Budeanu, pentru ca Elena Udrea şi alţi lideri ai partidului să înceteze "şantajul mediatic" la care era supusă compania sa, Energy Holding.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bogdan Buzăianu a fost audiat marţi de judecători, în calitate de martor, prin videoconferinţă, în dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată de DNA că ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de 5 milioane de dolari, ca să intervină la factorii de decizie din Ministerul Economiei şi Hidroelectrica pentru a fi menținute condiţiile deja negociate ale contractelor pe care societatea omului de afaceri - Energy Holding - le încheiase cu compania producătoare de energie.

Buzăianu le-a spus magistraților că se află în Elveţia şi nu mai vrea să se întoarcă în ţară, pentru că în România a fost supus unui "linşaj şi şantaj mediatic", conform Agerpres.

Iniţial, el a avut în dosar calitatea de martor protejat cu pseudonimul Gelu Alexandru, statut care a fost ridicat de judecători.

În timpul audierilor, Buzăianu a detaliat împrejurările în care a dat PDL, partid aflat în 2011 la guvernare, suma de 2,5 milioane dolari şi a preluat o creanţă de 900.000 euro de la publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital:

  • "Buzăianu: Fac o scurtă prezentare. Din 2006, Energy Holding a fost în atacul permanent din partea PDL, domnul Băsescu, domnul Boc. Pe parcursul anilor, în afară de domnul Băsescu, cea mai virală a fost doamna Udrea. Băsescu a scos sintagma 'băieţii deştepţi din energie', preluată apoi de ceilalţi. Ideea era să găsesc un partener foarte mare, astfel încât să nu mai pot să fiu atacat de Putere. E vorba de un partener economic. Am găsit un partener: Fondul suveran de investiţii din Qatar. Din 2009, ne-a propus o colaborare în sensul de a intra în acţionariatul Energy Holding şi de a investi 5 miliarde de dolari în România. În acest context, în 2010, domnul Radu Budeanu m-a vizitat şi mi-a spus că a identificat o soluţie pentru a nu mai fi atacat de factorul politic.

  • Judecător: La ce se refereau atacurile, în afară de campaniile mediatice?

  • Buzăianu: Astăzi, toţi avem probleme cu creşterea preţului la energie. Atunci, eram vinovatul de serviciu. Partidul de guvernământ lovea permanent în 'băieţii deştepţi din Energie', pe motiv că ei cumpărau ieftin de la Hidroelectrica şi vindeau scump. Atacurile vizau riscul de denunţare unilaterală a contractelor de vânzare energie dintre Hidroelectrica şi Energy Holding. Contractele fuseseră prelungite în anul 2009, cu majorare de preţ. Domnul Radu Budeanu mi-a prezentat ca soluţie o discuţie cu PDL şi doamna Udrea, că vom fi ajutaţi, în eventualitatea unei sponsorizări. Bănuiesc că Radu Budeanu a avut o discuţie la rândul lui, dar nu ştiu. Nu poţi să vii, logic, cu o propunere dacă nu ai undeva uşa deschisă.

  • Judecător: Ce se urmărea cu sponsorizarea?

  • Buzăianu: La acel moment incipient al discuţiei se urmărea să identificăm suma.

  • Judecător: Dumneavoastră ce doreaţi?

  • Buzăianu: Să nu mai existe niciun atac media din partea doamnei Udrea, a PDL, inclusiv a domnului Băsescu, la adresa Energy Holding. Legal şi financiar compania nu avea nicio problemă, stătea foarte bine. Singura problemă era imaginea. După o perioadă de timp, domnul Budeanu a venit la mine şi mi-a zis că s-a întâlnit cu doamna Udrea, că în principiu Udrea este de acord să se înceteze atacurile media. Domnul Budeanu a spus că pentru aceasta suma trebuie să fie 5 milioane de euro. Personal nu m-am întâlnit cu doamna Udrea, nu o cunosc. Declaraţia mea se bazează pe spusele domnului Radu Budeanu, în diferite momente. I-am spus că suma e mult prea mare. Eu am acceptat 2,5 milioane plus creanţa pe care o deţinea la Capital şi Evenimentul zilei, care avea o valoare de 900.000 euro. De la discuţia cu Radu Budeanu a trecut destul de mult timp. Banii au fost acordaţi în noiembrie 2011. Ţineam legătură permanent cu Radu Budeanu pe subiect. El zicea că legătura lui este directă cu doamna Udrea. Îmi spunea mereu: 'stai liniştit, că atâta timp cât ei au Guvernul, nu se va întâmpla nimic'.

  • Judecător: La ce vă aşteptaţi?

  • Buzăianu: La alte atacuri. Denunţarea unilaterală a contractului cu Hidroelectrica era o himeră. Se putea realiza foarte greu din punct de vedere juridic şi de aceea s-a şi recurs la varianta insolvenţei Hidroelectrica. Ceva foarte interesant: în mintea mea era foarte clar că aceşti bani se vor duce la doamna Udrea, din spusele domnului Budeanu. Ceea ce am aflat ulterior este că, în momentul în care Budeanu a dus banii, acesta i-a dus banii doamnei Topoliceanu (prietenă cu Udrea la acea vreme şi şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, n.r.) în Modrogan. Deci, îmi spune că dă banii doamnei Udrea. Pentru mine doamna Udrea reprezenta PDL. Şi îi zic: 'Cum i-ai dat?' A spus: 'Păi, i-am dus lui Topoliceanu în Modrogan'. Şi zic: 'Cine e asta?'. Mi-a spus: 'Mâna ei dreaptă!'.
  • Vreau să fiu extrem de corect. Nici după 10 ani nu ştiu dacă banii au ajuns la dânsa (Udrea, n.r.), la partid sau la Topoliceanu. Când spun la partid, spun că banii au fost duşi la adresa din Modrogan. Una este adresa, alta instituţia.
  • După discuţia din septembrie 2011 cu Budeanu în care i-am spus oferta mea, acesta a spus că este OK să dau 2,5 milioane şi creanţa la Evenimentul zilei şi Capital. Am sunat-o pe contabila firmei care se ocupa şi de banii mei personali şi i-am spus să dea 2,5 milioane pe care îi păstrăm în seiful firmei. Banii proveneau din conturile personale. Din 2003, salariul meu era 3 milioane de euro net/an (...) Era în noiembrie 2011. A doua zi cred că i-a şi predat banii.
  • I-am spus lui Budeanu: 'Du-te la sediu la doamna Lavinia, să rezolve problema'. Imediat cum a dat banii, a sunat şi a spus că a rezolvat-o. L-am sunat şi pe Budeanu, să verific. Acesta mi-a spus că 'se duce să ducă mortul', adică pachetul. Eu nu aveam cum să fac şi alte verificări, să văd dacă a dat banii mai departe, eram la mâna lui.

  • Judecător: Martora Topoliceanu a precizat că în acea geantă se aflau 3,8 milioane de dolari.

  • Buzăianu: Ştiu eu ce confuzie a făcut ea cu genţile? Eu nu aveam cum să-i dau mai mult decât aveam lui Radu Budeanu. Dar dacă facem calculul, creanţa plus cele 2,5 milioane dolari, rezultă cam suma respectivă.
  • După vizita celor din Qatar nu au mai existat atacuri la adresa Energy Holding. Conform celor din Qatar, valoarea Energy Holding era de peste 3 miliarde de euro.
  • Eu am avut o discuţie cu Elan Schwartzenberg şi l-am întrebat: 'Băi, ăsta a dat banii?' El era prieten cu Radu Budeanu. Eu nu i-am spus nici suma, nici cui trebuia predată. Voiam să ştiu ce părere are despre corectitudinea lui Budeanu. Elan a spus că nu ştie, dar nu crede că Radu Budeanu şi-ar fi permis să nu îndeplinească serviciul pe care i-l încredinţasem.
  • Din păcate, aveam încredere. Vedeţi şi dumneavoastră că a muşcat mâna care l-a hrănit. Eu îi spuneam: 'Mă, tu când scrii de oamenii ăştia toate bazaconiile, cum te mai uiţi a doua zi în ochii lor?' Zicea că ăsta e jurnalismul. Nu mai am nicio relaţie cu Radu Budeanu, de când i-am tăiat finanţarea în anul 2012.
  • Pe mine trebuiau să mă lase să funcţionez, să nu mai fiu atacat în media. Banii au fost daţi ca să mă lase să funcţionez în linişte (...) Sponsorizarea către PDL prin intermediul doamnei Udrea nu a avut legătură cu prelungirea contractelor de energie. Erau prelungite deja. Pe mine mă deranja doamna Udrea că vorbea non-stop la televiziuni lucruri total aiurea. Îmi pare rău doamna, dar asta e adevărul. Spunea la televizor despre băieţii deştepţi din Energie, despre firme de apartament, ceea nu era adevărat. Mă deranja că doamna Udrea nu m-a contactat niciodată să-i explic cum stă treaba. Menţionez că acea creanţă nu putea să ajungă la un partid aflat la guvernare. Radu Budeanu zicea că acea creanţă trebuia să ajungă la doamna Udrea. Eu nu ştiu dacă Radu Budeanu a şi făcut acest lucru.

  • Procuror DNA: A fost o sponsorizare dezinteresată?

  • Buzăianu: Păi, cum să fie dezinteresată? Aţi văzut dumneavoastră vreun nebun să dea 2,5 milioane de dolari? Senzaţia mea a fost că în toţi anii ăştia am fost supus unui şantaj mediatic, de la venirea la putere a PDL (...) Eu o vedeam la momentul respectiv pe doamna Udrea ca reprezentant al PDL (...) În mintea mea, o vedeam pe doamna Udrea ca un 'fac tot'. Însă, detaliul pe care mi l-a dat Budeanu cu primirea banilor de către Topoliceanu m-a făcut să văd lucrurile altfel, adică de aceşti bani nu ştia doar doamna Udrea din partid, ci şi alţii".

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de DNA că ar fi acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

"Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea ar fi preluat-o de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.