Ucraina a cerut, miercuri, NATO să pregătească sancțiuni economice pentru Rusia și să întărească cooperarea militară cu Kievul, în contextul în care țara a început un dialog cu alianța nord-atlantică despre modul în care poate combate un eventual nou atac al Rusiei, care și-a comasat trupele la graniță.

Check-point Kalanchak intre Ucraina si CrimeeaFoto: Gabriel Bejan

Ucraina, fostă republică sovietică care aspiră acum să devină membru cu drepturi depline al alianței nord-atlantice, este în centrul tensiunilor din Occident și Kremlin, relațiile cunoscând o deteriorare constantă în după anexarea forțată a Crimeei.

La sosirea la Riga unde au loc discuțiile dintre Ucraina și reprezentanții NATO, ministrul de externe Dmitro Kuleba a lansat un apel către aliați să ia măsuri pentru a descuraja acțiunile Rusiei de la graniță, relatează Reuters.

Ca parte a acestui set de măsuri, NATO ar trebui să pregătească sancțiuni economice în cazul în care Rusia decide să aplice ”cel mai sumbru scenariu”.

O altă măsură ar fi întărirea cooperării militare NATO-Ucraina și a capacităților de apărarea.

Orice nouă „agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns „serios”, a avertizat marţi la Riga şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, pe marginea unei reuniuni ministeriale a NATO.

”Orice escaladare din partea Rusiei ar fi de mare îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar avea consecinţe serioase”, a spus el într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkevics.

Secretarul de stat nu a vrut să spună mai multe despre natura unei eventuale riposte, precizând că doreşte mai întâi „să consulte” aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO marţi şi miercuri în capitala Letoniei.