​În 1918 Unirea românii au făcut-o pentru a fi împreună Țara Românească, Moldova, Basarabia și Transilvania. Să fim uniți ca români de la Nistru până-la Tisa. De la Dunăre până la Satu Mare. Să fim în interiorul unui suflet toți cei care vorbesc o limbă. Astăzi în 2021, Unirea aceea este făcută, este gata. Acum zic eu ar fi bun un UPDATE, ar fi bună o unirea care nu mai creeze atâtea disensiuni. Să-i cuprindă pe toți. Unirea din 2021 “ar trebui un cântec încăpător, precum. Foşnirea mătăsoasă a mărilor cu sare; Ori lauda grădinii de îngeri, când răsare (Ion Barbu-Timbru).

Copil flutura steagul Romaniei in a cincea zi de proteste #colectivFoto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro

De aceea, Unirea 2021 e și bărbatul, și femeia, și Românul și gay-ul, lesbiana și toate minoritățile sexuale, țiganul, scriitorul și analfabetul, evreul, influencerul și coate goalele, Și toate minoritățile etnice și sociale, Președintele țării și cerșetorul, vagabondul de tomberon, cea mai frumoasă femeie din lume, siliconata, omul cu trei guși, femeia cu barbă, boul, dacul, hoțul de mașini, hoțul de buzunare, hoțul de carduri, milionarul, mahalagiul, criminalul, cel care știe META și IT, AI, dar și cel care habar n-are pe ce lume este, și olimpicul, și campionul la handbal feminin, campionii Ligii Întâi Fotbal și guralivul, tăcutul, muistul, bătrânul, bătrâna, bunicul, omul cu alzheimer, ochelaristul, șchiopul, sinucigașul de 3 ori ratănd, dar și cel care a ratat o dată, de 2 ori, de n ori, soldatul, pensionarul special, corporatistul, orășanul, urbanul, jandarmul, polițistul, șeful, măcelarul, cofetarul, bucătarul, Chef-ul, neamțul, ungurul, turcul, tătarul, călărețul, zamparagiul, "Alexe, omul lui Dumnezeu", omul cu fermoarele, schilodul, "Hop şi eu cu Ţaţa Lina!”, popa, marinarul, diasporeanul, moldoveanul, olteanul, maramureșeanul, femeia de serviciu de pe scară, bodyguardul de la farmacie, doctorul de interne, doctorul de ovare, manipulantul de tramvaie, macaragiul, comersantul, șmecherul, pușcăriașul, românul verde, haidamacul, antivaccinistul. Și Furdui Iancu și Gabriel Liiceanu, și Șoșoacă și Ana Blandiana. Și Selly și Dani Mocanu. Și Gigi Becali și Nicolae Ciucă. Și Cîțu și Ciolacu. Românul e de toate felurile, de toate culorile. Românul e în toate felurile. Românul ăsta divers e deci liber de prejudecăți măcar de Ziua lui Națională.

1 Decembrie dacă tot e patria, patriotismul, națiunea, toți românii, indiferent cum sunt ei, au dreptul să fie fără excludere împreună. Nicio excludere nu-i bună, necesară, justificată. Nicio punere în centru nu-și are rostul.

1 decembrie e un sentiment, iar de sentimente suntem cu toții în stare. 1 decembrie nu-i discriminare. Națiunea așa e ea. Multicoloră. 1 decembrie 1918 are valoare astăzi, în 2021, dacă toți cei enumerați și toți cei care nu-s enumerați mai sus pot să cânte: “Noi suntem români!”