Ministrul israelian al sănătății, Nitzan Horowitz, a declarat că nu se exclude administrarea celei de-a patra doze de vaccin pentru a combate al cincilea val de infecții cu coronavirus, scrie i24 news. „Nu este nerezonabil să credem că vom avea nevoie de un al patrulea vaccin”, a spus el, după ce a dezvăluit că 9% din cazurile diagnosticate ieri au primit rapelul. Potrivit ministrului, Israelul nu a intrat încă în „al cincilea val”, în ciuda numărului tot mai mare de infecții, potrivit Rai News.

Coronavirus IsraelFoto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Miercuri, comitetul de experți care consiliază guvernul israelian nu a exclus posibilitatea ca statul evreu să fie deja în ajunul celui de-al cincilea val de Covid. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile cresc, chiar dacă lent, așa cum a raportat presa israeliană, deoarece eficacitatea vaccinului tinde să scadă în timp și chiar și recenta decizie de a vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani pare să nu fie suficientă. Prin urmare, experții recomandă să nu se renunţe la măsurile de protecţie, cum ar fi, de exemplu purtarea măștilor.

Se evaluează vaccinarea copiilor mai mici de 5 ani

„Ne îndreptăm spre vaccinarea copiilor sub 5 ani. Va fi nevoie de timp pentru a evalua și a înțelege, dar în viitorul apropiat va trebui să decidem dacă îi imunizăm pe cei mici, sunt reflecții care trebuie făcute, deoarece e necesar să ne adaptăm la evoluția pandemiei”, a declarat pentru LaPresse Arnon Shahar, șeful planului de vaccinare din Tel Aviv, cu câteva zile înainte de începerea administrării vaccinului anti-Covid în țară copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În privinţa ipotezei vaccinării obligatorii, în special pentru cei mai tineri Shahar declară: "În primul rând aș începe cu obligația de vaccinare pentru angajaţii din poliție, pentru profesori și profesioniștii din sănătate". După care subliniază că "rolul medicului este cel de a recomanda să aveți cât mai multe persoane vaccinate" și că "metoda de a face acest lucru este la latitudinea guvernului, a statului. Noi, în Israel nu am forțat niciodată vaccinările și continuăm să avem rate mari de vaccinare". "Este greu să-i constrângi pe oameni", a adăugat el.

În Israel, explică Shahar, "creşte atât numărul cazurilor, cât şi indicele de contagiozitate", iar "unii vorbesc deja despre al cincilea val, dar în realitate nu cred că al patrulea s-a terminat vreodată", a afirmat Shahar, citează Rador.