Papa Francisc îl va canoniza pe Titus Brandsma, un preot, profesor universitar și jurnalist olandez ucis în lagărul de exterminare Dachau în 1942 fiindcă a predicat împotriva naziștilor, relatează Reuters, citând un anunț făcut joi de Vatican.

Titus BrandsmaFoto: Wikipedia

Brandsma, care a fost membru al ordinului religios al carmeliților și președinte al Universității Catolice din Nijmegen, a început să predice împotriva ideologiei naziste înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și a invaziei Olandei de către Germania hitleristă în 1940.

În timpul ocupației naziste preotul a fost un critic vocal al legilor antisemite. Din postura de consilier al ziarelor catolice din Olanda, el i-a îndemnat pe redactorii acestora să nu publice propagandă nazistă.

Bărbatul a fost arestat în 1942 și încarcerat într-un penitenciar olandez înainte de a fi trimis la lagărul de concentrare Dachau din sudul Germaniei unde a fost supus unor experimente biologice și ucis prin injecție letală în același an.

Brandsma avea 61 de ani când a fost omorât de naziști.

Vaticanul a anunțat că papa Francisc a aprobat un decret care îi atribuie un miracol lui Brandsma, acesta fiind deja beatificat de către papa Ioan Paul al II-lea în 1985.

Sfântul Scaun nu a oferit deocamdată detalii despre miracolul atribuit preotului olandez.

Mai mulți catolici care au fost uciși în lagăre de exterminare naziste au fost declarați sfinți de-a lungul timpului, printre aceștia numărându-se preotul polonez Maximilian Kolbe și sora Edith Stein, o călugăriță care s-a convertit de la iudaism.

Ambii au fost uciși în lagărul de exterminare Auschwitz din Polonia ocupată.

Citește și: