După mai mult de cinci ani de promisiuni, săptămâna trecută a fost publicat ordinul ANAF 1783, care actualizează lista de mari contribuabili care cuprinde 3.364 companii, cu 424 mai multe decât în lista precedentă. Dintre acestea, 1.801 companii intră în premieră în “Liga Campionilor” impozitării din România.

Alexandru Ardei, Anastasia DereveanchinaFoto: PwC România

O analiză din perspectiva distribuției geografice ne arată că top-ul este dominat în continuare de Municipiul București, 40% din totalul noilor mari contribuabili fiind localizați în capitală. În alte județe distribuția marilor contribuabili rămâne relativ similară situației precedente, cu o creștere mai mare (i.e. cu aproape 2%) a contribuabililor mari din regiunea Cluj.

Din punct de vedere a industriilor din care fac parte cei 1.801 de contribuabili mari noi, majoritatea companiilor derulează activități de comerț (38,5% fiind antrenați în vânzările angro și cu amănuntul). De asemenea, o mare parte din societățile care s-au regăsit în lista nouă activează în domeniul producției (aproximativ 21%) și al serviciilor din domeniul IT și al comunicațiilor (aproximativ 7%).

Merită evidențiat că cea mai mare parte a noilor mari contribuabili a fost inclusă pe lista în baza criteriului de bază valoric agregat (respectiv 1.640 din 1.801), și doar 6 companii noi au fost incluse în noua listă în baza criteriului specific al activității desfășurate, toate activând în sectorul serviciilor financiare.

Articol semnat de Alexandru Ardei, Manager și Anastasia Dereveanchina, Senior Manager - PwC România

Citește mai multe pe Blogul PwC România.​