Accidentul de autocar din Bulgaria cu peste 40 de morți a fost cauzat probabil de o eroare umană / Desfășurarea tragică a evenimentelor - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3853miercuri 01 dec 2021

Accidentul de autocar din Bulgaria cu peste 40 de morți a fost cauzat probabil de o eroare umană / Desfășurarea tragică a evenimentelor

de S.J. Joi, 25 noiembrie 2021, 16:18
- a A+
Imagine
​Anchetatorii bulgari au declarat joi că o eroare umană este cea mai probabilă cauză a accidentului de autocar, urmat de un incendiu, în care au murit cel puţin 44 de persoane înainte de zorii zilei de marţi, pe o autostradă din vestul Bulgariei, transmit Reuters și Agerpres.


În autocar se aflau turişti, printre care şi copii, din Macedonia de Nord care se întorceau dintr-o excursie de weekend în Turcia.

Anchetatorii au exclus un act terorist sau ca rezerve suplimentare de combustibil la bord să fi cauzat incendiul. Ei au mai stabilit că nu a existat o explozie la bordul vehiculului.

"În stadiul actual, pista principală este aceea a unei erori umane", a declarat joi şeful Serviciului naţional de anchetă, Borislav Sarafov, într-un briefing de presă.

"Autopsiile arată că toate victimele au murit mai ales de sufocare în urma incendiului, nu din cauza rănilor de pe urma accidentului sau a rănilor de pe urma unei explozii", a afirmat el.

Anchetatorii examinează dacă marcajul rutier deficitar, lipsa semnalizării adecvate şi proasta organizare a traficului pe autostradă ar fi putut contribui la producerea accidentului.

"Opinia noastră este că balustrada de care s-a lovit mai întâi autocarul nu doar că nu este utilă, ci este periculoasă pentru trafic şi, în fapt, a contribuit la accident", a adăugat Sarafov.

Desfășurarea tragică a evenimentelor


Autocarul a lovit o balustradă pe partea dreaptă, frecându-se de ea şi luând foc din cauza fricţiunii, apoi a derapat spre stânga şi s-a oprit în balustrada despărţitoare dintre sensurile de circulaţie, au spus anchetatorii.

"Martorii au declarat că imediat după primul impact a izbucnit un incendiu şi autocarul s-a umplut rapid de fum", a afirmat şeful anchetatorilor, Marian Marinov.

"Nimeni nu a putut să iasă pe prima uşă din cauza focului puternic de acolo. Toţi s-au strâns în faţa uşii din spate, dar aceasta era blocată de balustrada în care s-a oprit autocarul", a explicat el.

Autorităţile au raportat 45 de victime ale accidentului, dar anchetatorii au descoperit 44 de cadavre. Ei încearcă să stabilească dacă un pasager care se afla pe lista de îmbarcare s-a urcat într-un alt autocar ce făcea parte din aceeaşi excursie de weekend, sau a supravieţuit accidentului.

Un supravieţuitor, care a spart un geam în spatele autocarului, le-a declarat anchetatorilor că opt persoane au sărit din vehiculul în flăcări, a indicat Sika Mileva, purtătoare de cuvânt a procurorului-şef.

Însă numai şapte persoane au fost transportate la spital.

Bulgaria va trimite joi doi oficiali în Macedonia de Nord pentru a primi mostre de ADN de la rudele victimelor, mostre necesare pentru identificarea acestora, a mai anunţat Sarafov.

REFERINȚĂ:


5982 de afisarioh dear
tudor74 [utilizator], Joi, 25 noiembrie 2021, 17:45
+10/10
Scanteile provocate de frecarea autobuzului de balustrada nu sunt ca cele de la scanteietoarea de anul nou, acelea sunt scantei fierbinti compuse din fragmente de metal topite.

In plus, nu are nicio treaba cu rezervorul, autobuzul a luat foc, nu a explodat.

De ce nu a spart nimeni geamurile? S-au panicat si nu au mai gandit limpede. Un singur pasager a spart un geam si a iesit fiind urmat de alti 7. Probabil ca i-a luat vreo cateva zeci de secunde sa se gandeasca si sa sparga geamul efectiv, suficient de mult incat restul sa moara asfixiati.

Cum ne pastram calmul in situatii critice? Simplu, exercitii, repetate in mod constant pana cand ajungi sa reactionezi rapid. Cate simulari de incendiu se fac in scolile din Romania? Zero! Cate simulari de incendiu se fac in cladirile de birouri? ZERO !!!!

Am lucrat ceva timp un UK, de doua ori pe luna se faceau simulari de evacuare in caz de incendiu, cu alarma sunand si tot tacamul !
La primul exercitiu (nici nu stiam ca e exercitiu) am dat sa ma intorc la biroul aflat la 5 metrii in spatele meu sa imi iau haina (aveam acte in buzunar) si cel care monitoriza evacuarea s-a rastit printre dinti la mine "ce faci? nu te intorci, nu te opresti, te indrepti spere iesirea de urgenta imediat!" Evident ca dupa asta m-a parat (si pe buna dreptate) superiorului meu!

Bine ca avem ore de religie in scoli (la fel si in Bulgaria si Macedonia), sa ii invete lucruri utile gen prim ajutor, evacuare de urgenta, protectie in cazul unui cutremur ioc!
Eroarea umana ca eroarea umana
iSteal [utilizator], Joi, 25 noiembrie 2021, 16:40
+6/14
Un accident este un accident, se intampla. Insa cineva fie nu a dotat fie cineva a furat ciocanele de spart geamurile. ASTA E PROBLEMA, nu accidentul si nici incendiul. Timp si geamuri erau destule pentru a fi evacuat, chiar in absenta usii.
inca 11 comentarii comenteaza