​Constantin Cadariu, propus pentru portofoliul IMM și Turism, un minister desprins din cel al Economiei și înființat la propunerea PNL, a susținut miercuri la audierile din Parlament că ar cunoaște bine domeniul, în condițiile în care a lucrat 4 ani la construirea brandului turistic Bucovina, în echipa lui Gheorghe Flutur. El a fost ironizat de liderul AUR, George Simion, care l-a întrebat dacă a coordonat cum a scris Flutur cu oi 'Bucovina' pe un deal, Simion acuzând că noul minister s-ar fi făcut la dorința lui Gheroghe Flutur.

Constantin Cadariu, propus ministru la IMM si TurismFoto: senat.ro

  • "Pot să afirm că am cunoștințe destul de bune în domeniul de turism și spun asta deoarece când am fost vicepreședinte al Consiliului Judetean Suceava, făcând parte din echipa condusă de președintele Gheorghe Flutur, am lucrat vreme de 4 ani la construirea unui brand turistic, brandul Bucovina, cu ajutorul căruia am promovat destinațiile turistice din județ de așa o manieră, încât după o perioadă de timp, Bucovina a devenit, după Litoral și Valea Prahovei, următoarea destinație turistică din România ca număr de turiști anual.", a declarat miercuri Constantin Cadariu, la audierile din Parlament.

Constantin Cadariu a spus că "în cadrul negocierilor din Coaliție, propunerea înființării acestui nou minister a venit de la PNL. Ministerul va avea 4 departamente - IMM-uri, turism, promovarea comerțului și investițiile străine.

Este un minister care are componente în fostul minister al Economiei. Aceste departamente au fost amestecate, locatiile sunt imprastiate in Capitala si speram sa fie functional acest minister intr-un timp cat mai scurt. Misiunea este sa sprijine mediul de afaceri."

La momentul întrebărilor din partea parlamentarilor, Cadariu a fost ironizat de liderul AUR, George Simion, care a acuzat că tocmai a fost înființat un nou minister pentru Gheorghe Flutur.

  • "Este profund greșit ce se întamplă aici. Tocmai ne-am ales cu încă un minister pentru că voia și domnul Flutur să aibă ministerul lui. Este o melodie celebră dacă mă uit la CV-ul ăsta: 'Eu am vrut să fiu contabil, dar nimeni nu m-a întrebat / Toți mi-au zis: cu fața asta / fă-te tată deputat'...și acum ministru.
  • Nu ar fi trebui să ajungem aici, dar dacă tot am ajuns, întrebările mele sunt: În momentul când a scris domnul Flutur, din oi, acolo pe deal, Bucovina, cu domna Udrea, ați coordonat dvoastră activitatea? Că văd că asta vă califică. Și ultima întrebare care sunt ultimele 5 locatii unde ați făcut concediul?", a declarat George Simion, co-președintele AUR.

Constantin Cadariu nu a avut timpul necesar să răspundă la aceste întrebări.

Ce urgențe spune Constantin Cadariu că ar avea de rezolvat la noul Minister pentru IMM-uri și Turism

Potrivit acestuia, din punct de vedere legislativ, sunt urgente următoarele:

  • - legea turismului, în primul rând, care este blocată undeva în Parlament. Sper să o putem rediscuta cu reprezentanții turismului și să îi dăm o formă finală și să intre în vigoare.
  • - Legea prevenției. Această lege 270/2017 chiar dacă e în vigoare de atâta amar de vreme este mult prea puțin cunoscută de către mediul de afaceri care ar trebui să știe că organele de control atunci când ajung la ei ar trebui să facă această muncă de învățare și de educare a celor din mediul de afaceri, așa încât dacă se constată deficiențe să le dea un termen de conformare de 90 de zile și abia apoi să urmeze amenzile.
  • - Ordonanța de Guvern 58/1998 care reglementează activitatea din turism și care are o mică lacună - nu au fost emise norme metodologice incat sa fie functionale OMD organizatii de management a destinațiilor.

Alte urgențe:

  • - Programul Start-Up Nation unde sunt în momentul de față 40 de milioane de lei care trebuie achitați pe contracte existente. Mai există acum o verificare care trebuie făcută de parteneri, adica de către bănci.
  • - mai sunt 3 mari urgențe și mă refer la acele scheme de ajutor pentru perioada post-pandemie. În cadrul Măsurii 1, din prima etapă au rămas necheltuiți 65 de milioane de euro. S-au depus deja 33.000 de cereri de finanțare și acestea trebuie analizate, incheiate contractele și făcute plățile.

Cadariu nu a mai apucat însă să prezinte și restul deoarece sub presiunea timpului urmau întrebările.

În final, Constantin cadariu a fost avizat favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament cu 32 de voturi pentru și 12 împotrivă.