​Facilitatea fiscală pentru cei care lucrează în zona de cercetare, dezvoltare și digitalizare (n.a scutirea de impozit pe venit) va rămâne în continuare, pentru a ține oamenii în România și a-i ține în sectorul de cercetare pentru a nu migra în zona privată, a declarat miercuri Florin Roman, ministrul propus la Digitalizare la audierile din Parlament. Acesta a spus că impactul bugetar este de 900 milioane de lei, dar că plus valoarea adusă în economie este mai mare. Roman a fost avizat cu 55 voturi pentru și 22 împotrivă. Vezi în articol ce priorități are acesta.

Florin RomanFoto: Agerpres

  • "Referitor la o întrebare care stă pe buzele tuturor, în programul de guvernare am convenit ca acea facilitate fiscală (n.a scutirea de impozit pe venit) pentru cei care lucrează în zona de cercetare IT, digitalizare, acea facilitate fiscala va rămâne în continuare. Aici vorbim de un impact bugetar de 900 de milioane de lei. Din punctul meu de vedere, prin ceea ce produc cei care lucrează în aceste domenii ca plus valoare în economie prin inovare și cercetare și tehnologiile emergente înseamna foarte mult, iar pentru a ține oamenii în Romania și a-i ține în sectorul de cercetare pentru a nu migra în zona privată e nevoie ca aceste facilități să rămână.", a declarat miercuri Florin Roman la audierile celor șase comisii de specialitate din Parlament.

Amintim că Florin Roman a fost unul dintre liberalii care s-au interesat în ultima perioadă de facilitățile fiscale primite de programatori și impactul bugetar al scutirii de impozit pe venit, iar noua Coaliție are în plan o ajustare a cadrului fiscal.

Ce îl recomandă ca ministru peste sectoare unde nu are experiență? Am reprezentat statul în zone fierbinți și am luat decizii fără a rămâne cu sechele ori scheleți în dulap - spune acesta

Deranjat de întrebarea unui deputat care i-a cerut să spună ce calificări și tangențe are acesta cu digitalizarea, cercetarea ori inovarea, domenii peste care va fi ministru fără a avea experiență, Florin Roman a răspuns că are 30 de ani de muncă în care a lăsat ceva în urma lui.

  • "Vin după 30 de ani de muncă, nu după 6 luni de activitate pe cartea de muncă așa cum e în cazul altora. 15 ani i-am petrecut în zona privată, 15 ani în zona de administrație publică și îmi asum decizii (..)", a spus Florin Roman.

La începutul audierilor acesta a spus că în calitate de deputat a reușit să spargă o paradigmă pentru zona de digitalizare, reușind să contribuie la legea care a adus o simplificare a numărului de avize și certificate de urbanism.

  • "Pe partea proifesională, mulți dintre dvoastră cunoașteți - la 30 de ani eram președintele Consiliului de Administrație care făcea privatizarea de la Daewoo Craiova cu Fordul cu obligații de investiții de aproape 1 miliard de euro și am reprezentat interesele statului în zone fierbinți cum ar fi partea de energie - reprezentant al statului la Electrica și Electrica Serv - în zona financiar-bancară - și aici vorbim de interesele statului la CEC și Eximbank unde în calitate de presedinte sau administrator am luat decizii și pentru mine cel mai important lucru este că nu am plecat din aceste zone cu sechele sau scheleți în dulap pentru că de regulă cei care au activat în aceste zone s-au ales și cu alte probleme.", a spus Roman.

Principala preocupare la Ministerul Digitalizării: Realizarea cloud-ului guvernamental de 500 milioane de euro

În privința planurilor sale pentru activitatea la ministerul Digitalizării, Roman a spus că prioritatea va fi cloud-ul guvernamental.

  • "La capitolul digitalizare, prioritatea numărul 1 a ministerului este cloud-ul guvernamental sau cum îl numesc eu mai simplu - "casa digitală" a României. Acest proiect are o finanțare de aproape 500 milioane de euro în PNRR și vreau să le mulțumesc și fostului ministru (n.a Ciprian Teleman - USR-PLUS) și colegilor din minister pentru munca depusă. Sunt mai multe țări care și-au conectat bazele de date din ministere. Sperăm să facem asta prin cloud și mult mai important este partea de migrare a sistemelor IT în această casă digitală, cum imi place mie sa-mi spun.
  • Nu o să intru în partea tehnică - cu 4 centre de date si 25 de aplicatii de servicii digitale. Important este că va trebui luată o decizie cât mai rapidă pentru a demara partea de consultanță și asta înseamnă începutul anului viitor, astfel încât să începem operaționalizarea cloud-ului guvernamental.
  • O alta discuție este cine să realizeze acest cloud guvernamental. M-am uitat pe ce se întâmplă la nivel european. Sunt țări unde e parteneriat public privat (PPP), în altele e un investitor strategic 100%, iar în alte țări discutăm de instituțiile care au competențe în statul respectiv pentru a asigura o altă componentă extrem de importantă și anume partea de securitate cibernetică pentru a garanta că acele date colectate rămân în interiorul acelui stat și nu pot ajunge acolo unde nu trebuie.
  • Mai intervine aici o altă problemă, o întariziere care poate fi recuperata- cetățenia digitală pentru că nu putem vorbi de un circuit integrat în cloud dacă nu avem siguranța cetățeniei digitale pe partea de comunicații online", a spus Florin Roman.

Acesta s-a arătat îngrijorat de unele întârzieri și blocaje la unele proiecte începute în comunicații. Florin Roman a dat ca exemplu proiectul Ro-Net - infrastructura de fibră optică în zonele albe din România, în acele localități unde operatorii nu-și doresc să facă investiții pentru că nu au abonați și profit.

Roman a spus că statul a găsit soluția proiectul RO-NET - investiții de fibră optică în 700 de localități albe, în care sunt 180.000 de gospodării, 400.000 de cetățeni și 8.000 de firme, dar în care sunt întîrzieri masive.

Unul dintre impedimente pentru care RO-NET nu se finalizează, spune Roman, ar fi "un interes mărunt al unor funcționari publici".

  • "Sunt funcționari în cadrul Ministerului care fac parte din aceste proiecte și pe perioada cât ele sunt deschise încasează și alți bani decât salariul de angajat al Ministerului sau al Agenției. Acest lucru nu va mai fi posibil în viitor decât în zonele în care va fi plus valoare. Daca voi fi ministru acest lucru nu va mai fi posibil și la inceputul anului îmi propun să închid toate cele 7 loturi care sunt aproape de recepția finală.", a mai declarat Florin Roman.

Acesta a amintit că în cadrul acestui proiect au fost făcute până acum investiții de peste 72 milioane de euro, dintr-un total de peste 80 milioane de euro.