Acum pe cale să-și părăsească funcția, cancelarul Angela Merkel și-a marcat cea de-a 50-a aniversare ascultând discurusul unui neurolog, iar cea de-a 60-a aniversare, discutând cu un istoric.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

Într-un interviu acordat Agenției Reuters, dna Merkel a afirmat că, pe măsură ce ea, ca politiciană recunoscută ca fiind cerebrală, înaintează în vârstă, interesul său se îndepărtează de științele naturale, de care s-a ocupat într-o primă etapă a carierei sale. Acum în vârstă de 67 de ani, ea spune că a hotărât să-și orienteze retragerea spre marile probleme ale dezvoltării de ordin social și istoric.

„Acesta este domeniul asupra căruia gândurile mele se concentrează cel mai mult”, a spus ea. „Cum putem înțelege cursul istoriei, cum putem face niște comparații la nivel mondial? Cum a evoluat China în 2000 de ani? Dar Europa?”

Anterior, dna Merkel a dat de înțeles că s-ar putea întoarce la activitatea academică, dar ea a vorbit puțin despre ocupațiile sale după ce va fi părăsit cancelaria, pe care a condus-o timp de 16 ani.

Marți, s-a anunțat că, după părăsirea cancelariei, ea își va menține nouă reprezentanți pe bani publici, cu doi mai mult decât și-a menținut predecesorul său, Gerhard Schroeder, după ce s-a retras. Asta înseamnă că ea intenționează să rămână activă.

Totuși, ea nu va reveni la domeniul chimiei, pe care l-a studiat în Germania de Est, prin anii ’80. A trecut prea mult timp, iar ea nu mai este la curent, deși s-a declarat încântată de evoluția acestui domeniu.

„Mă văd vorbind regulat despre relația dintre prosperitatea noastră, cercetare și inovație, dar sunt sigură că nu voi depune niciun fel de activitate științifică”, a mai spus ea. (Rador)