​"PNL putea alege reformele, onoarea și viitorul, dar a ales stagnarea, dezonoarea și trecutul", este reacția vicepreședintelui USR Dan Barna, după ce PNL a bătut palma cu PSD pentru o alianță de guvernare. La rândul său, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cataloghează decizia PNL de a face guvern cu PSD drept "o îngrozitoare rușine".

Dan BarnaFoto: Agerpres
  • "PNL putea alege reformele, onoarea și viitorul. A ales stagnarea, dezonoarea și trecutul. A ales PSD. O decizie păcătoasă care nu va face o Românie mai bună. Singura alternativă democratică reală și reformistă la puterea care se constituie începând din această seară (luni seară - n.r.) este USR", a reacționat Dan Barna.

Vlad Voiculescu: Ce îngrozitoare rușine! Ce păcăleală ieftină!

La rândul său, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cataloghează decizia PNL de a face guvern cu PSD drept "o îngrozitoare rușine" și o "păcăleală ieftină".

  • "Nici nu știi ce e mai oribil: ce a făcut Iohannis punând la cale toată această nouă Alianță pentru Ciolan sau ce a făcut PNL păcălind românii să îi voteze <>?
  • Avea Iohannis pregătită varianta coaliției cu PSD încă din primăvară? Judecând după atitudinea de jupân care nu permite miniștrilor-argați să îi iasă din voie, eu cred că da. Reacțiile pe care le-a avut atunci când eu sau Stelian Ion am avut opinii sau acțiuni care nu erau pe placul dumnealui vorbesc de la sine.
  • Am greșit probabil considerând - la fel ca mai toți cei care au votat "dreapta" în alegeri - că acea coaliție formată în urma alegerilor este singura posibilă, fiind singura rezonabilă, singura care să respecte votul oamenilor. Pentru Iohannis și parte din PNL altfel stăteau lucrurile. Uitându-ne acum înapoi e ușor de înțeles de ce încercările noastre de transparentizare, de profesionalizare și de depolitizare a instituțiilor i-au încurcat teribil.
  • Care sunt forțele care își doreau cu ardoare noua alianță PSD-PNL+restul?
  • Mulți. Mult mai mulți decât și-ar putea imagina orice român care nu a văzut sau nu a avut de-a face cu caracatița de interese supra-partinice care într-un fel sau altul profită de banul public sau pe urma unui stat slab și capturat", a scris Voiculescu pe Facebook.

El spune că astfel PNL a pecetluit împărțirea banului public între ei și PSD, dar mai ales - și mult mai grav - capturarea și slăbirea și mai puternică a tuturor instituțiilor statului.

  • "PSD și PNL de mână cu UDMR ne vor duce din nou către unui fanariotism modern, în care fanarioții sunt ei și ai lor - politicieni la butoane, "speciali" și colaboratorii lor - acoperiți sau nu.
  • Într-o notă personală, două imagini mi-au revenit în minte în seara asta: prima este cea cu parlamentarii PSD și PNL aplaudând la unison și cu rânjete generoase demiterea mea din aprilie - momentul primei clătinări serioase a coaliției. A doua imagine e cea a doamnei dr. Andreea Moldovan în mașina din fața ministerului în timp ce era apostrofată "fă nenorocito!" de către starleta porno care a protestat aproape zilnic până în ziua demiterii și niciodată de atunci.
  • Mi-e teamă pentru România. Mi-e teamă că oricine om de bun simț care îi va deranja pe politicienii de la butoane, pe "speciali" și pe colaboratorii lor - acoperiți sau nu, va fi dat la o parte, în aplauzele și rânjetele multora și în ecouri de "fă nenorocito!".
  • Va fi din nou luptă grea și de uzură. De data asta cu atât mai amară cu cât am crezut că în sfârșit se poate și altfel, că democrația în sfârșit poate să funcționeze și pentru oameni, nu doar pentru politicieni, pentru speciali și pentru colaboratorii lor - acoperiți sau nu", adaugă fostul ministru în Guvernul Cîțu.

Dacian Cioloș: Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem în opoziție

Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat luni seară că USR va trece în opoziție.

El s-a declarat dezamăgit de alegerea PNL de a face o coaliție de guvernare cu PSD, acuzând că au trădat astfel dorințele și speranțele electoratului care i-a votat.

  • ”Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe”, a afirmat Cioloș.

Liderul USR a mai spus că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică și de corectitudinea lor și i-a acuzat pe liberali că aproape tot ce conta pentru ei era accesul la resurse și puterea ”de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor”.

”Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene.

Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.”, a încheiat Cioloș.

Liberalii şi social-democraţii urmează să înceapă, marţi, negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să ducă la învestirea unui nou guvern.

Luni seara, Biroul Politic Naţional al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care "să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară".

Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții. Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii își doresc învestirea Guvernului până la 1 decembrie și estimează că negocierile vor mai dura cel puțin două săptămâni. Anterior, în cursul zilei de luni, şi Consiliul Politic Naţional al PSD a decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea unui guvern.