În Republica Moldova urmează să fie instituită stare de urgență ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus, a declarat vineri dimineață premierul Natalia Gavriliță, potrivit Radio Chișinău.

Natalia GavrilitaFoto: presedinte.md

Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război presupune, între altele, că „(art.17) Starea de urgență se declară la propunerea Președintelui Republicii Moldova sau a Guvernului” și că „(art.18) (1) Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile”.

Parlamentul a fost convocat vineri la ora 10.00 pentru a institui stare de urgență în R. Moldova, la solicitarea Executivului, ca urmare a crizei gazelor.

Gavrilița: Gazprom nu furnizează volumul necesar de gaze naturale

Nataliei Gavrilița a declarat că deficitul de gaz pe piața internă este de 16 milioane de metri cubi, iar presiunea în țevi e la limita critică, scrie Agora.md.

„Ieri la Moscova, în urma negocierilor privind livrarea de gaze naturale, situația s-a mișcat din loc, dar nu avem încă o certitudine. Gazprom nu se ține de cuvânt, nu furnizează volumul necesar de gaze naturale.

Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiuni este necesar să asigurăm anumite condiții. Astăzi la ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară”, a declarat Gavrilița.

Potrivit acesteia, situația de urgență e necesara ca să fie oferite surse necesare din bugetul de stat companiei Energocom, care va cumpăra gaz la preț de piață.

„Parlamentul va sprijini acest demers”, a adăugat vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi.