Republica Moldova va declara vineri starea de urgență din cauza lipsei de gaze / Premierul Natalia Gavrilița: Gazprom nu se ține de cuvânt, nu furnizează volumul necesar - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3946miercuri 08 dec 2021

Republica Moldova va declara vineri starea de urgență din cauza lipsei de gaze / Premierul Natalia Gavrilița: Gazprom nu se ține de cuvânt, nu furnizează volumul necesar

de G.S. Vineri, 22 octombrie 2021, 9:58
- a A+
Imagine
În Republica Moldova urmează să fie instituită stare de urgență ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus, a declarat vineri dimineață premierul Natalia Gavriliță, potrivit Radio Chișinău .


Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război presupune, între altele, că "(art.17) Starea de urgență se declară la propunerea Președintelui Republicii Moldova sau a Guvernului" și că "(art.18) (1) Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile".

Parlamentul a fost convocat vineri la ora 10.00 pentru a institui stare de urgență în R. Moldova, la solicitarea Executivului, ca urmare a crizei gazelor.

Gavrilița: Gazprom nu furnizează volumul necesar de gaze naturale


Nataliei Gavrilița a declarat că deficitul de gaz pe piața internă este de 16 milioane de metri cubi, iar presiunea în țevi e la limita critică, scrie Agora.md .

"Ieri la Moscova, în urma negocierilor privind livrarea de gaze naturale, situația s-a mișcat din loc, dar nu avem încă o certitudine. Gazprom nu se ține de cuvânt, nu furnizează volumul necesar de gaze naturale.

Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiuni este necesar să asigurăm anumite condiții. Astăzi la ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară", a declarat Gavrilița.

Potrivit acesteia, situația de urgență e necesara ca să fie oferite surse necesare din bugetul de stat companiei Energocom, care va cumpăra gaz la preț de piață.

"Parlamentul va sprijini acest demers", a adăugat vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi.
2837 de afisariMoscova nu crede in valori umane
Divergent [utilizator], Vineri, 22 octombrie 2021, 10:34
+3/15
Cand s-a tinut vreodata haita de interlopi de la Kremlin de cuvant? In afara faptului cand a avut mari interese pe termen lung..?
Juridic
Popescul [utilizator], Vineri, 22 octombrie 2021, 11:42
+3/7
Aici cred ca exista o nuanta. Una este ca Gazprom sa incalce contractul livrand mai putin si alta este sa livreze exact cat scrie in contract, dar sa fie insuficient fata de nevoile actuale din Rep. Moldova. Parca-i alta mancare de peste.

Fie declaratia dnei. a fost prezentata trunchiat, fie aceasta a preferat sa foloseasca un termen ambiguu. Cata vreme iti livrez cat ne-am inteles, este decizia mea daca suplimentez. Poate ca suplimentez, dar iti pot cere alt pret per unitate. Iar la scara mai mare, sigur ca Rusia poate livra mai mult in UE, dar de ce ar face-o? Europenii au dorit piata spot si nu contracte pe termen lung. Pai, exact de asta au parte. Aceiasi eurpeni au decis sa sicaneze NS2. Prin urmare, este randul Rusiei sa sicaneze. Sa vedem cine clipeste primul. Nu ma poti obliga sa-ti vand mai mult decat ne-am inteles. O pot face pentru ca vreau si eu, dar la alte preturi si prin alte conducte la o adica. Parerea mea.
inca 4 comentarii comenteaza