Liderul USR, Dacian Cioloș, l-a sunat joi, după consultările de la Cotroceni, pe președintele PNL, Florin Cîțu, care i-a transmis că PNL va merge în Parlament cu guvern minoritar, pentru că a obținut sprijinul PSD, a declarat joi seară vicepreședintele USR Dan Barna. El a spus că "USR a intrat deja în opoziție".

Dan BarnaFoto: Agerpres
  • "Dacian Cioloș l-a sunat, i s-a spus ca merge în Parlament cu guvern minoritar pentru că a obținut sprijinul PSD în Parlament.
  • A fost o comunicare formală, prin care ni s-a spus că au obținut sprijinul PSD pentru a trece guvernul minoritar", a declarat, la Digi 24, vicepreședintele USR.

El a spus că, în realitate, au existat două variante: refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR sau continuarea guvernării de către PNL cu sprijinul PSD.

  • "Se pare că PNL a ales. (...) Astăzi se finalizează un plan de mai lungă durată, de extragere a USR de la guvernare. Intrăm într-o etapă USL 2.0. De data aceasta, PNL și președintele Iohannis au optat pentru guvernare cu PSD. Vom vedea care vor fi consecințele", a mai afirmat Dan Barna.

Întrebat dacă USR va intra în opoziție, Barna a spus că "USR a intrat deja în opoziție".

De asemenea, chestionat dacă USR va vota în Parlament învestirea Guvernului Ciucă, Dan Barna a răspuns că, din moment ce există deja majoritate cu PSD, este irelevant ce va face USR: "Puțin probabil să votăm acest guvern".

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, joi după-amiază, că a decis să îl desemneze pentru funcția de premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se "mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare".

Iohannis a făcut anunțul alături de Ciucă, acesta spunând că va negocia cu "toate forțele" responsabile pentru ca guvernul propus să fie aprobat în Parlament.

După ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, se pregătește guvernare minoritară cu susținerea PSD în Parlament. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că planul era deja parafat, iar funcțiile au fost deja împărțite între PNL-PSD și UDMR. Pesediștii nu vor nominaliza oameni în Guvern, dar vor primi șefia Camerei Deputaților. Premiu de consolare pentru Cîțu va fi șefia Senatului.