Rusia nu a crescut livrările de gaze naturale către UE, în pofida asigurărilor date de Vladimir Putin - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3853miercuri 01 dec 2021

Rusia nu a crescut livrările de gaze naturale către UE, în pofida asigurărilor date de Vladimir Putin

de S.J. Miercuri, 20 octombrie 2021, 17:16
- a A+
Imagine
​Grupul energetic rus Gazprom nu a reuşit până acum să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, a susţinut miercuri la Strasbourg preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit dpa și Washington Post .


"Deşi Gazprom şi-a onorat contractele pe termen lung încheiate cu noi, el nu a răspuns la cererea sporită aşa cum a făcut în anii precedenţi", a declarat Von der Leyen în faţa membrilor Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Întreaga lume a fost afectată de creşterea preţurilor energiei, dar a existat "ceva specific" în situaţia din Europa, a subliniat şefa executivului comunitar.

Anunțul lui von der Leyen vine la o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin dădea asigurări că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze naturale către Europa, dacă Bruxelles-ul o va cere.

Critici ai Gazprom bănuiesc că acest grup industrial încearcă să forţeze o deschidere rapidă a proiectului controversat Nord Stream 2, despre care Rusia susţine că va soluţiona problemele de aprovizionare, dar care încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania.

Creşterea preţurilor energiei se va afla pe agenda Summitului UE care va fi găzduit joi şi vineri de Bruxelles.

Uniunea Europeană a importat 90% din gazul pe care îl consumă, fapt care face "vulnerabil" blocul comunitar, a subliniat Ursula von der Leyen, care a adăugat că situaţia poate fi ameliorată prin diversificarea mai mare a surselor de energie şi prin accelerarea tranziţiei către energia nepoluantă.

Citește și:


1128 de afisariRusii au depozitele de gaz sub mediile anuale
Fu Leng [utilizator], Miercuri, 20 octombrie 2021, 18:25
+5/7
Cu vreo 10%. Intre timp si la ei cererea e mai mare si piata faina de unde se fac bani dublu fata de Europa e, Asia. Acolo gazul e 30$ pe MmBtu. Cu alte cuvinte, nu prea e de unde, chiar si in America si Canada, unde gazul e abundent, pretul e 5$ comparativ cu 1.6$ cu un an in urma!!!
Dar ieuropenii ce se plang? Nu le merg morile de vant? S-au grabit sa faze out oil and gas fara un backup plan?
PS: pt cine nu stie, gigantii oil and gas s-au retras aproape complet de prin Europa. Shell cel putin s-a saturat de procese aiuristice si de amenzi, tot aiuristice.
Good luck traind in deziluzia Green, cumparati-va paturi si lemne!!!
Sa mai
gigilu [utilizator], Miercuri, 20 octombrie 2021, 17:52
+4/8
puna si nemtii o patura pe ei la iarna ca asa e cand te dai prins rusilor. Si sa foloseasca europenii vanturile, valurile si sorii ca energie ca tot se intrec care mai de care la debitezee ca sa omoare economia.
inca 4 comentarii comenteaza