​​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 5 octombrie ca Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să devină administrator interimar la City Insurance, mandat pentru care fostul lider RCA la care s-a demarat falimentul va trebui să-i achite FGA un onorariu de 27.000 de euro net, se arată în decizia ASF publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Decizie ASFFoto: Captura Monitorul Oficial

Anterior acestei decizii, FGA era administrator temporar la City Insurance. În noua calitate de administrator interimar la City insurance, FGA are următoarele atribuții:

  • a) asigurarea administrării și conducerii asigurătorului;
  • b) adoptarea măsurilor necesare pentru împiedicarea diminuării activului și sporirii pasivului asigurătorului:
  • c) adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea bunurilor asigurătorului;
  • d) asigurarea preluării evidențelor complete ale dosarelor de daună, ale evidențelor tehnice și contabile aferente acestor dosare în vederea exercitării de către acesta a atribuțiilor prevăzute de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a asiguraților, cu modificările și completările ulterioare.

CITEȘTE AICI DECIZIA ASF DIN MONITORUL OFICIAL

Falimentul City Insurance: Românii au făcut deja aproximativ 17.000 de cereri de plată pentru despăgubiri. Când sunt estimate primele plăți

Românii au transmis aproximativ 17.000 de cereri de plată pentru despăgubiri de la City Insurance până marți, 12 octombrie, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care au preluat conducerea acestei companii la care a fost demarat falimentul. Cererile de plată pot fi făcute atât de asigurații (clienții) City Insurance, cât și de persoanele păgubite de către asigurații acestei societăți.

Câte cereri de plată a primit până acum și care este valoarea acestora?

  • "Până la data de 12 octombrie 2021, FGA a recepționat aproximativ 17.000 de cereri de plată, din partea creditorilor de asigurare ai City Insurance. Deocamdată nu putem oferi o valoare certă a pretențiilor, cererile de plată fiind în curs de înregistrare. Cererile de plată pot fi făcute atât de asigurații City Insurance, cât și de persoanele păgubite de către asigurații acestei societății. În relația cu Fondul calitatea celor care au depus cereri de plată este de potențial creditor de asigurare.
  • Cererile de restituire de prime sunt incluse în total volum cereri de plată, menționate anterior. Nu putem enunța la acest moment un număr exact al cererilor de restituire primă, primite.
  • Procesul de înregistrare al cererilor de plată primite este în desfășurare. Prin urmare, la această dată nu putem identifica tipul polițelor pentru care s-au depus cereri de restituire.
  • Totuși având în vedere structura portofoliului societății, putem aprecia că marea majoritate a cererilor de restituire sunt aferente polițelor RCA.", au precizat marți, 12 octombrie, pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

Când va începe FGA să facă primele plăți?

  • "Fondul este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Termenul calculat de FGA pentru începerea plăților este 29 noiembrie 2021.", se arată în răspunsul FGA.

Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată luni, 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în 60 de zile de la acest moment Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

FGA a anunțat că începând din 27 septembrie, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului poate formula și adresa o cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor sau o cerere restituire de primă, după denunțarea poliței de asigurare la asigurător.

Conform Deciziei Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) Fondul de garantare a asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile.

Conform legislației, FGA poate iniția plata creanțelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, într-un termen de 60 de zile, calculat de la data publicării Deciziei ASF referitoare la asigurător, în Monitorul Oficial. Cererile se pot depune cel târziu până la 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.