Guvernul bulgar a înăsprit drastic restricțiile anti-Covid pentru a încerca să țină sub control al patrulea val al pandemiei de COVID-19 în contextul ratei scăzute a vaccinării împotriva coronavirusului din țara vecină, anunță Euractiv.

Coronavirus BulgariaFoto: RRphoto / Alamy Profimedia Images

Certificatul Covid va deveni obligatoriu pentru accesul în universități, restaurante, magazinele cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, hoteluri, cinematografe, teatre și sălile de fitness, excepție de la măsură urmând să facă doar copiii cu vârsta de sub 12 ani.

Toate unitățile care nu pot verifica certificatul Covid vor fi nevoite să se închidă cu efect imediat, începând de joi.

Excursiile organizate și vizitele în grup la destinații turistice vor fi permise doar dacă toți participanții au certificate Covid.

Vizitele la spitale au fost de asemenea suspendate.

Certificatul Covid este obligatoriu pentru angajații spitalelor, unităților medicale și azilurilor de bătrâni.

Bulgaria este pe ultimul loc în UE la vaccinarea anti-Covid

În capitala Sofia studenții vor trece în curând la învățământul online, renunțându-se complet la cursurile față în față.

Autoritățile bulgare nu vor cere certificatul Covid pentru mijloacele de transport în comun, administrația publică, școli și grădinițe.

Bulgaria a suspendat de asemenea competițiile sportive ce au loc în sală, excepție de la măsură făcând competițiile la care participă atleți licențiați la federațiile naționale.

Aceste competiții vor avea loc însă fără spectatori. Spectatorilor competițiilor ce au loc în aer liber le va fi cerut certificatul Covid.

Înăsprirea dură a restricțiilor vine după ce autoritățile de la Sofia au raportat marți aproape 5.000 de noi infecții cu coronavirusul și peste 200 de decese.

Bulgaria este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului, reușind să își inoculeze doar 20% din populație cu schema completă a unui vaccin anti-Covid.

Citește și: