O carte de rugăciuni ebraice, tipărită în urmă cu 700 de ani într-o regiune care face parte în prezent din landul german Bavaria, a fost vândută cu 8,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York, informează The Times of Israel și Agerpres.

Cartea de rugaciuni „Machzor”Foto: Sothebys.com

Cartea de rugăciuni ilustrată, cunoscută sub numele de „machzor” și poreclită „Mona Lisa ebraică”, a stabilit cel mai mare preţ plătit vreodată la o licitaţie pentru un manuscris ebraic, a anunţat marţi casa Sotheby's.

Această carte rară, tipărită cu o scriere ebraică elegantă şi distinctivă şi generos ilustrată, conţine rugăciunile pentru două dintre cele mai sfinte sărbători din calendarul evreiesc, Roş Haşana şi Yom Kipur.

Anterior licitaţiei, cartea de rugăciuni - Luzzatto High Holiday Mahzor -, scoasă la vânzare de o organizaţie culturală evreiască, fusese evaluată la un preţ cuprins între 4 milioane şi 6 milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Potrivit casei Sotheby's, mai mulţi cumpărători potenţiali au fost interesaţi de achiziţionarea acestei cărţi de rugăciuni. În final, cel mai mare preţ a fost oferit de un colecţionar american, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Citește și: