Vulcanul de pe muntele Aso, cel mai mare vulcan din Japonia și unul dintre cei mai mari din lume, a intrat în erupţie miercuri dimineaţă, potrivit presei locale, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Vulcanul Aso a inceput sa erupa pe 20 octombrieFoto: Handout / AFP / Profimedia

Erupţia a generat nori denşi de cenuşă care s-au ridicat până la o altitudine de 3.500 de metri, potrivit postului japonez de televiziune NHK. Agenţia meteorologică niponă a avertizat rezidenţii din apropierea vulcanului, aflat pe Kyushu, cea mai sud-vestică dintre insulele principale ale arhipelagului nipon, să nu se apropie sub nicio formă de vulcanul cu o altitudine de 1.592 de metri.

Persoanele care se află în apropierea muntelui Aso „trebuie să fie atente la rocile de mari dimensiuni şi la scurgerile de materiale piroclastice”, a declarat Tomoaki Ozaki, un responsabil din cadrul Agenţiei meteorologice nipone, cu prilejul unei conferinţe de presă televizate, potrivit AFP.

Nu au fost raportate persoane rănite până la această oră.

Pe teritoriul Japoniei se află peste 100 de vulcani activi, 50 dintre aceştia fiind monitorizaţi în permanenţă. Cea mai recentă erupţie pe muntele Aso a avut loc în 2016, după ce vulcanul redevenise activ în anul anterior, la capătul unei perioade de inactivitate de 19 ani.