Poliția germană a reținut miercuri doi foști soldați sub acuzații de terorism, aceștia fiind suspectați că au încercat să formeze un grup mercenar de până la 150 de membri care să lupte în Yemen, relatează agenția Reuters.

Politia germanaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Polițiștii au efectuat percheziții la apartamentele din München și districtul Calw, din apropierea orașului Stuttgart, ai celor doi suspecți, precum și în alte locuri.

Suspecții, identificați doar ca Arend-Adolf G. și Achim A. din cauza regulilor germane privind protejarea identității, sunt acuzați de către procurori că au decis la începutul acestui an să formeze o unitate paramilitară alcătuită din foști soldați ai armatei germane și foști polițiști.

Bărbații erau în legătură cu cel puțin 7 persoane, având obiectivul de a le recruta, și au încercat fără succes să stabilească un canal de comunicații cu Arabia Saudită pentru a finanța grupul, potrivit unui comunicat remis miercuri de parchetul german.

Principala motivație a acestora era legată de câștigul financiar, ei sperând să câștige în jur de 40.000 de euro pe lună.

O alianță condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen în martie 2015 însă războiul civil din această țară, care a provocat moartea a zeci de mii de persoane și a declanșat o gravă criză umanitară, este în impas de ani de zile.

În afară de misiunea în Yemen, cei doi bărbați germani ar fi planificat ca unitatea paramilitară să poată fi angrenată și în alte zone de conflict.

Armata germană a fost măcinată de o serie de scandaluri în ultimii ani care au ridicat semne de întrebare serioase cu privire la elementele extremiste din rândurile sale.

Cel mai cunoscut caz a dus în 2020 la desființarea parțială a KSK, unitatea paramilitară de elită a armatei Germane după ce poliția a confiscat arme și muniție în timpul unei razii la proprietatea din Saxonia a unui soldat KSK.

Citește și: